Pride maakt De Sims!

Vier LGBTQ+ het hele jaar door met deze geweldige Simmers.

Net zoals jij gelooft De Sims™ in het creëren van een betere wereld, zowel virtueel als in het echt. Voor ons betekent dat een wereld vol verbondenheid en creativiteit. Boordevol vreugde, plezier en zelfvertrouwen dat samengaat met het vinden (en zijn) van je ware ik. Dus laten we dat vieren en elkaar deze Pride Month steunen! Of je nu een rockster, een zeemeerSim, een ouder van tweehonderd kinderen, een jongen of een meisje of geen van beide bent, wees trots. Want jullie maken De Sims! Pride maakt de De Sims!

De Sims-community is een prachtige en diverse groep vol liefde voor elkaar. Vandaag praten we met een paar Simmers die zich als LGBTQ+ identificeren om te praten over het belang van een community in het algemeen en hoe ze anderen in staat stellen zichzelf te zijn. Waar ze ook vandaan komen, van wie ze ook houden, hoe ze zich ook identificeren, deze Simmers maken De Sims trots.

eyAnton (hij/hem)

Woont in: Zweden Speelt sinds: 2000

eyAnton was zes jaar oud toen hij De Sims voor het eerst ontdekte. Ondanks een moeilijke start (de familie Van de Kerkhof is wellicht een tragische, vurige dood gestorven), bouwt hij vandaag de dag kavels op zijn Twitch-kanaal—en bouwt hij vriendschappen op. “Ik vind het geweldig om deel uit te maken van deze community”, zegt hij. “Ik vind het zo fijn dat we elkaar helpen en inspireren.”

Als LGBTQ+ streamer en Game Changer is eyAnton zelf ook een inspiratie voor velen geweest. “Ik ben als vrouw geboren”, zegt hij, “maar dat voelde nooit juist. Ik heb vrijwel mijn hele leven het gevoel gehad dat ik een man ben. Nu ben ik volwassen en trots om een transgender man te zijn.” Via De Sims kon hij ontsnappen aan genderdysforie. “De Sims laat echt zien wat liefde is én dat liefde niets te maken heeft met geslacht of identiteit. Mijn favoriete gameplay is het versieren van Bob Pannenkoek en ‘het krijgen’ van zijn kinderen, omdat je in De Sims transgender mannen kunt creëren die zwanger kunnen worden!”

EyAntons advies voor de community? “Steun en help elkaar. Speel eerlijk en geniet!”

BeyondSims (hij/hem)

Woont in: het Verenigd Koninkrijk Speelt sinds: 2002

Je herkent BeyondSims misschien van zijn gelijknamige website BeyondSims. “De Sims is altijd onderdeel geweest van mijn leven en was er altijd voor me”, zegt hij terwijl hij verklaart waarom hij in 2011 zijn website is begonnen. “Ik kon in een wereld spelen en verhaallijnen creëren zonder grenzen of discriminatie: er was alleen maar liefde en acceptatie. Waar ik ben opgegroeid waren de mensen niet heel ruimdenkend, dus de eerste ervaringen nadat ik besefte dat ik gay was, waren negatief. De Sims hielp me mijn seksualiteit te accepteren, toen ik het eenmaal goed begreep. Als ik die positieve vertegenwoordiging niet had gehad, of ik niet op die manier alles had kunnen ontdekken, zou mijn verhaal misschien anders zijn geweest.”

Nu heeft BeyondSims die vertegenwoordiging in het spel als inspiratie genomen en in een pijpleiding voor de community veranderd. Naast het runnen van BeyondSims.com heeft hij ook de Simmers Meetup georganiseerd in het Verenigd Koninkrijk. “Ik heb me altijd thuis en geaccepteerd gevoeld in deze community, onvoorwaardelijk. Waar ik het meest trots op ben, is hoe iedereen elkaar steunt. En dat is zo zeldzaam in de wereld van games. Als je ergens hulp bij nodig hebt, staat er altijd iemand klaar om je te helpen en als je je nieuwste build wilt delen, is er altijd iemand om het mee te vieren!”

Simfan923 (hij/hem en zij/haar)

Woont in: de Verenigde Staten speelt sinds: 2002

Simfan923 herinnert zich nog dat zijn vader De Sims speelde toen hij jong was, en sindsdien is hij zelf nooit gestopt met spelen. “Het is zo’n groot deel van mijn leven geweest, en eerlijk gezegd val ik er altijd op terug wanneer ik me gespannen of verdrietig voel of als ik wil lachen”, zegt hij. “De Sims was vroeger de enige plek waar ik me veilig genoeg voelde om 100% mezelf te zijn, dus ook het tonen van mijn homoseksualiteit.”

Als kind voelde Simfan923 zich niet veilig genoeg om dat deel van zijn leven met de wereld te delen, maar de community rond het spel heeft echt een grote invloed op hem gehad. “Het is gewoon geweldig om deel uit te maken van zo’n grote groep mensen over de hele wereld die hun verhalen en creativiteit met iedereen durft te delen”, zegt hij. “Na verloop van tijd ben ik als maker gegroeid, en hoewel ik in het echt erg verlegen was, gaf De Sims me talloze kansen om mijn stem te laten horen en degene te zijn die ik buiten het spel niet kon zijn.”

Of hij nu Sims creëert ter ere van Black History Month of een huis voor een alleenstaande vader bouwt, de creativiteit en steun van de community is hartverwarmend. “Ik vind het geweldig om deel uit te maken van een community die iedereen omarmt. Ik heb meer zelfvertrouwen gekregen, en vorig jaar, hoewel dat voor mij niet heel verrassend was, realiseerde ik me dat ik mezelf als non-binair identificeerde. Dus ik ben dankbaar dat ik mezelf kan zijn, zowel in het spel als daarbuiten.”

CaroloVazquez (zij/haar)

Woont in: Argentinië Speelt sinds: 2000

CaroloVazquez spendeert tegenwoordig veel tijd aan het creëren van zichzelf en haar vriendin als Sims. “We lachen omdat onze Sims zo op ons lijken!” ,zegt ze. “We creëren ons toekomstige huis in het spel en plaatsen het op onze social media.” Pas geleden organiseerde ze met haar vrienden zelfs een wedstrijd in Argentinië waar Simmers een huis voor de twee moesten ontwerpen.

Ze herinnert zich dat ze 7 jaar was toen ze het spel voor het eerst speelde, en hoe dat van invloed was op haar. “Ik denk echt dat De Sims mijn eerste ervaring was met relaties tussen mensen van hetzelfde geslacht, en dat was geweldig. Ik was een 7-jarig meisje in de vroege jaren 2000, dus niemand had het over LGBTQ+ problemen.” Die ervaring in het spel betekende veel voor haar. “Vertegenwoordiging is heel belangrijk, niet alleen in tv-series en films, ook in videogames”, zegt ze. “De eerste keer dat ik een meisje kuste, was tijdens het spelen van De Sims (eigenlijk was dat mijn Sim-versie hahaha), en dat ging prima. Dus hier ben ik nu, heel verliefd op mijn echte (niet Sim-versie) vriendin 😂.”

Wat haar community betreft: het bouwen van een huis voor CaroloVazquez en haar vriendin is niet het enige wat ze hebben bereikt. “Iedereen in De Sims-community wil je helpen en leren hoe je beter kunt worden in de game, het realistischer kunt maken en fantastische huizen kunt bouwen. Dat is het beste aan De Sims-community: iedereen wil zijn werk met je delen! Ik ben er trots op dat we deel uitmaken van een community die mensen aanmoedigt om hun leven te leven zoals zij willen, om vrij te zijn en van alles (of iedereen) te houden.”

Dimissauro (hij/hem)

Woont in: Brazilië Speelt sinds: 2004

Contentmaker Dimissauro ontdekte De Sims toen hij 13 was en wist meteen dat het iets voor hem was. “De LGBTQ+ personages op tv werden altijd op een onrealistische manier neergezet in vergelijking met de andere personages, alsof ze er alleen waren voor de komische noot”, aldus Dimissauro. “In De Sims kon ik voor het eerst een relatie opbouwen met wie dan ook, jongen of meisje. Een LGBTQ+ Sim zag er hetzelfde uit en werd op dezelfde manier behandeld als een niet-LGBTQ+ Sim. Die vrijheid en het respect dat ik in het spel zag, maakte echt indruk op me en ik besefte dat het niet erg was om mezelf te zijn en ik kreeg eindelijk die vertegenwoordiging waar ik naar snakte.”

In de jaren ’90 in Brazilië waren dat soort dingen niet in de media te zien. Dimissauro vond soelaas in het spel en toen hij begon met streamen, hielp De Sims hem om zijn verlegenheid te overwinnen en contact te maken met anderen. “Mijn YouTube-kanaal en Twitch-livestreams bestaan alleen dankzij de acceptatie van De Sims-community”, geeft hij toe. “Ik hou van de diversiteit binnen de community. Ze inspireren me met hun eigen verhalen en creaties, zowel in het spel als in het echte leven. Ik heb nog nooit een gaming-community meegemaakt die zo’n fijne sfeer creëert voor elk individu.”

DOTsim (hij/hem)

Woont in: Polen Speelt sinds: 2000

“Het creëren van Sims en het vertellen van hun verhalen hielp me om zelfvertrouwen te krijgen”, zegt DOTsim, de oprichter van de Poolse fansite DOTsim. “In mijn land was het niet altijd makkelijk om bij de LGBTQ+ community te horen. Toen ik besefte dat ik gay was, kon ik het niet delen met anderen. Ik denk dat de mogelijkheid om mezelf vrij te uiten in de veilige omgeving van het spel me de moed heeft gegeven om eindelijk uit de kast te komen.”

Nu wijdt hij zich aan de gemeenschap van DOTsim. “Ik probeer de bezoekers van mijn website aan te moedigen trots op zichzelf te zijn en ze te helpen met zelfacceptatie”, zegt hij over het project. Bijna tien jaar geleden begon hij met het schrijven van nieuws en gidsen voor slechts een paar mensen, en nu is het een van zijn grootste prestaties. “Dankzij DOTsim maak ik deel uit van een fantastische gemeenschap. Dat is een belangrijk onderdeel van mijn leven. Ik geloof echt dat de acceptatie binnen de community heeft bijgedragen aan mijn coming-out. Zonder de passie, reacties en ideeën die we delen zou ik niet zijn waar ik nu ben.”

Het is natuurlijk ook heel fijn dat hij zijn partner via de DOTsim-forums heeft ontmoet! “Het begon allemaal door onze gesprekken over De Sims, toen brachten we meer tijd samen door en nu hebben we al een hele tijd een relatie. Het is echt prachtig!”

EnglishSimmer (zij/haar)

Woont in: het Verenigd Koninkrijk Speelt sinds: 2000

EnglishSimmer staat bekend om haar YouTube-kanaal en maakt deel uit van het team dat op de tweede plaats is geëindigd tijdens De Sims Spark’d. Ze ziet haar Belong There-serie als haar grootste prestatie. De serie over LGBTQ+ verhalen versterkt de behoefte aan meer vertegenwoordiging in de wereld.

“Simmers verdienen het om hun eigen verhaal via de Sims te vertellen en zichzelf vertegenwoordigd te zien in de game”, zegt EnglishSimmer. “Ik had nooit gedacht dat ik mijn seksualiteit zo zou accepteren dat ik het zou aandurven om een verhaal over LGTBQ+ ervaringen met de wereld te delen, maar elke keer als ik een reactie kreeg dat iemand zich goed voelde door de serie, of dat diegene zich door de serie gezien voelde omdat ze in de traditionele media nooit vertegenwoordiging zien, knalde mijn hart bijna uit mijn borstkas.”

EnglishSimmer is al op jonge leeftijd begonnen met het spelen van De Sims, dus LGBTQ+ relaties waren heel gewoon voor haar. “De game gaf me absoluut de tijd om mijn seksualiteit te accepteren en alles in een veilige omgeving te ontdekken tussen mijn Sims, in mijn eigen tempo, zonder druk”, zegt ze. “Sinds ik mijn seksualiteit heb omarmd, zijn LGBTQ+ thema’s een groot deel van mijn kanaal omdat ik de vertegenwoordiging wilde zijn die ik vroeger zocht, dus het heeft geholpen met de manier waarop ik mijn content uitkoos. Ik hoop dat mensen nooit genoeg krijgen van de positieve veranderingen binnen De Sims en dat het spel zich kan blijven ontwikkelen tot de meest inclusieve levenssimulatie ooit.”

maedi (zij/haar)

Woont in: Australië Speelt sinds: 2001

“Als biseksuele vrouw”, zegt maedi, “kun je in De Sims miljoenen verschillende levens uitproberen en zonder oordeel experimenteren.” Dit gevoel van creativiteit en vrijheid is een rode draad in haar leven. Maedi heeft altijd al met het leven willen spelen, van het spelen met poppen tot het streamen van De Sims.

“Ik weet nog dat ik naar het huis van mijn vrienden ging en tijdens logeerpartijtjes De Sims Huisfeest speelde in plaats van over jongens te praten”, zegt ze. “Het heeft me geholpen om te realiseren dat seksualiteit een spectrum is. Wat ik het leukst vind aan mijn LGBTQIA+ reis in De Sims is dat mijn Sims net zo seksueel fluïde kunnen zijn als ik.”

Maedi zegt ook dat ze zich vrij voelt door De Sims-community. ”Iedereen is zo vriendelijk, behulpzaam en verdraagzaam. Ik voel me enorm thuis in deze enorme community van mensen die echt proberen om het spel voor iedereen toegankelijk te maken”, zegt ze. “De verbeelding van De Sims is ongelooflijk.”

Of ze nu anderen inspireert om te spelen of zelf grenzen verlegt, maedi houdt haar gevoel voor humor en zet altijd door, want “Als een Sim dokter kan worden zonder enige ervaring, kan ik alles”, grapt ze.

Mprin (hij/hem)

Woont in: Spanje Speelt sinds: 2000

“Zelfs nu ik 28 ben, is De Sims nog steeds mijn toevlucht en mijn inspiratie”, zegt de Spaanse YouTuber Mprin. “Toen ik voor het allereerst echt mezelf was, was dat in De Sims. Het spel heeft me geholpen in mijn proces van zelfontdekking, zonder ergens bang voor te zijn. Ik paste niet in de echte wereld, maar in de Simmer-community voelde ik me thuis.”

Nu gebruikt Mprin zijn platform om zijn kijkers te inspireren door ”zijn positie op het internet te benutten om aandacht te vragen voor de LGBTQ+ gemeenschap.” Hij hoopt dat zijn video’s een “venster naar de wereld” zijn en dat hij mensen bereikt die zichzelf graag ergens terug willen zien of mensen die gewoon wel wat vrolijkheid kunnen gebruiken. “Ik kan me nog goed herinneren hoe ik De Sims 2 speelde met mijn LGBTQ+ Sims en dacht: “Ik wil op een dag ook zo gelukkig zijn met mijn vriend en mijn hond”, zegt hij. “En omdat het mij is gelukt, wil ik dat mijn volgers weten dat het mogelijk is! Dankzij het feit dat ik mijn gevoelens in het spel kwijt kon, wist ik dat het tijd was om geen tijd meer te verspillen en uit de kast te komen voor mijn vrienden en familie. Het was geweldig om te voelen dat het tijd was om gelukkig te zijn, net zoals mijn Sims!”

Mprin vindt de De Sims-community een van de “meest uiteenlopende” community’s die er bestaan. “Er zijn zo veel verschillende spelers en ze hebben allemaal een plekje in het spel”, zegt hij. “Maar ik ben vooral geïnspireerd door de mensen die zich inzetten om het spel nog inclusiever te maken, zoals de zwarte gemeenschap. Deel uitmaken van de Simmer-community maakt me echt trots en gelukkig.”

 

Wie inspireert jou om met het leven te spelen? Tag de sociale kanalen van De Sims om jouw favoriete LGBTQ+ Simmers met ons te delen. Jullie maken De Sims tenslotte, en we kunnen niet wachten om jullie stemmen en bijdragen met de rest van de wereld te delen.

Town of Plumbobs

Town of Plumbobs

Town of Plumbobs is een Nederlandstalige community voor alle fans van De Sims. ♢ Gestart op 29-02-2016