Internationale Vrouwendag? Vrouwen maken ELKE dag De Sims

Een paar vrouwen uit De Sims-community vertellen hoe ze ALLE vrouwen inspireren.

Vandaag viert het De Sims™ team Internationale Vrouwendag! We willen met name alle fantastische vrouwen bedanken die deel uitmaken van De Sims-community. Van casual spelers tot contentmakers, jullie zorgen ervoor dat De Sims; vrouwen De Sims maken. Zonder jullie zouden onze games en onze community niet zijn wat ze nu zijn.

We hebben het geluk dat we een bloeiende internationale community hebben vol briljante, getalenteerde vrouwelijke makers. Dit is dan ook het perfecte moment om er een paar in de schijnwerpers te zetten. Onze spelers wonen over de hele wereld, op plekken waar de genderloof lijkt te zijn gedicht en op plekken waar nog veel moet worden gedaan. Ze hebben verschillende afkomsten, religies, genders en sociaaleconomische achtergronden. Hun ervaringen veranderen de manier waarop ze spelen en creëren, maar eigenlijk vieren alle Simmers waarmee we contact hebben opgenomen andere vrouwen met hun talenten en creaties.

Simba World

Woont in: Korea

Speelt sinds: 2001

De meest lucratieve kansen ontstaan door problemen. Voordat ze trouwde had Simba World problemen in haar werkomgeving, waardoor ze gedwongen werd haar baan op te zeggen. “Er is absoluut een muur binnen de Koreaanse samenleving die vrouwen niet makkelijk kunnen doorbreken”, zegt de prominente YouTuber. “Het was zo moeilijk om een baan te krijgen toen ik eenmaal was getrouwd. Ik ben mijn hele leven druk bezig geweest, maar toen ik ’s ochtends werkloos werd, voelde elke dag lang en leeg aan.”

Toen wendde Simba World zich tot De Sims en YouTube. “Ik werd verliefd op De Sims omdat ik graag mijn eigen speciale verhaal maak en toen ik voor het eerst met YouTube begon, waren er geen YouTubers in Korea die uitgebreid materiaal voor De Sims maakten. Nu dragen we onze kennis over aan nieuwe YouTubers en vormen we een hechte community! Ik heb de levens van andere mensen echt beïnvloed.”

Momenteel is ze de leider van het YouTube-kanaal van De Sims Creators en haar eigen kanaal zit vol fantasierijke verhalen, prachtige bouwwerken en speeltips. (Kijkers kunnen ook een deel van haar werk downloaden via de Galerie, waar ze veel van haar bouwstijlen uploadt.) Of ze nu de volgende generatie inspireert of gewoon plezier voor zichzelf heeft, Simba World leeft volgens haar eigen advies: “Geef nooit op en doe je best tot het einde. Want soms zijn er onverwachte kansen!”

xmiramira

Woont in: de Verenigde Saten

Speelt sinds: 2003

Toen xmiramira haar aangepaste materiaalpakket melanin een paar jaar geleden uitbracht, “ontstond er een enorm gesprek over veranderingen die niet alleen in De Sims-serie, maar over het algemeen in de game-industrie zouden moeten worden doorgevoerd. Eigenlijk wilde ik er alleen maar voor zorgen dat zwarte Simmers en gekleurde Simmers zichzelf konden zijn”, zegt ze. Nu blijft de winnares van De Sims Spark’d dat elke dag doen.

Naast haar tv-optredens en Sims-video’s zit xmiramira ook in panels en pleit ze voor een betere vertegenwoordiging in de game. “Als een kleurling ergens zijn game op zijn eigen manier speelt omdat hij mij hetzelfde zag doen, dan denk ik dat ik een behoorlijke impact op de community heb gehad”, zegt ze.

Die impact neemt elke dag toe. De laatste tijd werkt ze samen met het ontwikkelingsteam van De Sims 4 om de nieuwe huidskleuren voor de basisgame te verbeteren. Wanneer ze terugdenkt aan alles wat ze bereikt heeft, zegt ze: “De Sims heeft me op indirecte wijze aardig wat kracht bijgebracht. Deze industrie bestaat uit heel veel dingen die geen dromen waren, omdat ik niet eens wist dat ze haalbaar waren.”

Wat voor advies zou ze geven aan anderen die niet alleen de game willen veranderen, maar ook de wereld? Beken kleur. Stel je doelen en ga ervoor. Negeer de neezeggers. Laat mensen niet in je hoofd komen: jij kunt veranderingen doorvoeren, of die nu groot of klein zijn.”

Priscilla Paes

Woont in: Brazilië

Speelt sinds: 2000

Toen haar vader De Sims voor het eerst mee naar huis nam, was Priscilla Paes 13 jaar oud en had ze geen idee wat de game voor haar zou betekenen. Nu, twintig jaar later, speelt Priscilla Paes om te ontspannen en haar problemen even te vergeten. “Het is bijna alsof ik terug in de tijd ga”, zegt ze over haar hobby. “Ik heb angstproblemen, maar als ik speel word ik zo geconcentreerd dat ik mijn rotgevoel en zorgen vergeet.”

Priscilla Paes creëert vaak Sims die geïnspireerd zijn op mensen om haar heen, op personages in boeken en zelfs op haar geliefde hond. Haar profiel in de Galerie bevat veel van deze Sims plus een paar bouwstijlen, en vorig jaar begon ze een YouTube-serie met de bedoeling ze via gameplay te introduceren. “De video’s waren momenten die me aan het lachen maakte en me behoedden voor heel wat slechte gebeurtenissen”, zegt ze. “De volgers sloten de wereld ook even buiten en volgden de video’s als een soapserie. Het leek wel een soort therapie.”

Toch erkent Priscilla Paes, een 33-jarige vrouw, dat ze met een aantal uitdagingen werd geconfronteerd. “Ik ben op social media beoordeeld voor het spelen”, geeft ze toe, maar dat ontmoedigt haar niet. “Ik vind het prima als je een volwassen leven leidt en kunt genieten van een game uit je jeugd. De game helpt me om mijn hoofd leeg te maken en aan mijn creativiteit te werken. Het inspireert me om nieuwe en andere dingen te doen op mijn werk.”

Ze heeft ook vele anderen ontmoet die de game geweldig vinden, en ze heeft nog meer mensen geïnspireerd om opnieuw te spelen. “Sta jezelf toe om te doen wat goed voor je is, waar je zin in hebt en schaam je er niet voor. Er zal altijd iemand zijn die dezelfde smaak heeft als jij”, adviseert ze.

Negaoryx

Woont in: de Verenigde Saten

Speelt sinds: 2000

Toen haar familie De Sims voor het eerst kreeg, herinnert Negaoryx zich dat zij en haar zus in het weekend vroeg wakker werden om de pc van de familie op te starten. Ze speelden om de beurt terwijl de ander toekeek. “Vanaf het begin was ik verslaafd”, zegt Negaoryx.

“Eenentwintig jaar later is dat niet veranderd. Ik speel De Sims nog altijd (en stream op Twitch!) omdat het me nu net zo veel plezier geeft als toen ik de game als kind ontdekte. Wat er ook gebeurt in de wereld, wat er ook in mijn leven gaande is, ik kan de game opstarten om een tijd en een plek te creëren om naar te ontsnappen.”

Als opgroeiende tiener had Negaoryx die ontsnapping soms nodig. “De Sims heeft een enorme impact op de ontwikkeling van mezelf gehad. De eerste vertegenwoordiging van homo’s die ook ooit zag, was in Sims-machinima die ik op YouTube keek. Voordat ik offline uit de kast kwam, voelde ik me gezien en geaccepteerd door de LGBTQ+-community dankzij de makers die ik in De Sims 2 had ontdekt.”

Nu wil Negaoryx hetzelfde baken van hoop voor anderen zijn. “Er zijn zo veel jonge meisjes en vrouwen die zijn opgegroeid zonder zichzelf in de game te zien. Als door het kijken naar mijn content slechts één persoon zich gezien of vertegenwoordigd voelt, is dat volgens mij het meest impactvolle wat ik ooit met mijn carrière heb gedaan.”

Maar dat is niet het enige goede dat uit de community voortkomt. “Dankzij Simmers als XMiraMira en EbonixSims is De Sims veranderd en geëvolueerd om beter, diverser en meer een afspiegeling te zijn van de vrouwen die de game spelen”, zegt Negaoryx. “Ik vind het geweldig dat De Sims-community elkaar continu inspireert en hoe we de game zo veel groter en inclusiever maken met onze feedback, hard werken en content die we voor elkaar creëren.”

“Wees niet bang om je uit te spreken en te pleiten voor wat je goed vindt en wat je terug wilt zien in de game. Een betere toekomst is de moeite waard om voor te vechten, en gamen is voor iedereen.”

OyakeLemon

Woont in: Taiwan

Speelt sinds: 2000

OyakeLemon is geen vreemde voor spelers die de legacy-uitdaging Zhengs’ Legacy‘ van 36 afleveringen hebben gezien. “Ik vind het heel leuk om verschillende levens en carrières voor Sims te creëren”, zegt ze. “Ik geef de voorkeur aan meeslepende, boeiende gameplay en De Sims is altijd een game geweest met diversiteit en inclusie. Er zijn tal van personages om te ontdekken die verschillende levensstijlen kunnen leiden.”

Het leidde uiteindelijk tot het opstarten van haar eigen YouTube-kanaal, waar ze uitdagingen speelt en zich in achtergrondverhalen van Sims verdiept. “Soms vertellen fans me dat mijn video’s ze door een zware tijd hebben gesleept. Het is fantastisch dat ik ze op deze manier kan helpen en ik zou het geweldig vinden om me op basis hiervan meer aan De Sims te wijden.”

Die relatie is voor OyakeLemon tweeledig. Vorig jaar inspireerde haar community haar om een Android-app te starten op basis van haar eigen livestreams. “De app heeft een aantal tijdelijke doelstellingen voor Sims en geeft beloningen of straffen, afhankelijk van de uitkomst. Het was oorspronkelijk seriecontent in mijn livestreams, en veel van mijn kijkers wilden het zelf uitproberen.”

Of ze nu creaties uploadt naar de Galerie, uitgebreide verhalen met haar Sims speelt of zich bezighoudt met de community, ze zegt: “De Sims zou zomaar eens de game van mijn leven kunnen worden.”

TabathaPacer

Woont in: Chili

Speelt sinds: 2004

TabathaPacer worstelt soms met het verlaten van haar comfortzone en het delen van haar creaties, zelfs als gamer en contentmaker. “Als ik heel eerlijk ben, ben ik gewend geraakt aan een heel persoonlijke game omdat ik al vanaf heel jonge leeftijd speel”, zegt ze over haar ervaring met De Sims. “Misschien is dit wel een kans om mijn community te laten zien wat ik kan.”

TabathaPacer concentreert zich voornamelijk op het entertainmentgedeelte van de game. “Ik heb het gevoel dat De Sims me de ruimte geeft om van een ander soort game te genieten. Ik vind het geweldig om verschillende lagen van karakters in mijn personages te creëren, heel complexe avonturen te beleven en de families hebben altijd veel om ons te vertellen. Het is een nieuw en spannend universum waarin je echt een gevoel van gemeenschap kunt hebben.”

De Sims liet haar ook een ‘heel kansenuniversum’ zien in de wereld van videogames. “De rolverdeling tussen mannen en vrouwen heeft niets te maken met de game-industrie. We moeten vechten om te zijn wie we willen zijn. Niets is echt moeilijk of onmogelijk, en wij vrouwen kunnen alles doen. We blijven iedereen laten zien dat we mensen zijn.”

Lili Cross

Woont in: Spanje

Speelt sinds: 2000

Gamer en auteur Lili Cross weet hoe moeilijk het is om het leven niet altijd zo serieus te nemen. “Het is tegenwoordig heel makkelijk om in een depressie te raken, en we vechten er allemaal tegen, maar dat is best moeilijk omdat onze omgeving vaak te intens is”, geeft ze toe. “Als vrouw in videogames hebben mensen geprobeerd om mij te seksualiseren; ze hebben geprobeerd om mijn fysieke uiterlijk of de toon van mijn stem te ondermijnen. Maar weet je? Het hokje waarin ze ons willen plaatsen, kan kapot en begraven blijven. Het is tijd om te doen wat wij (vrouwen) willen.”

In 2015 startte ze haar YouTube-kanaal waar ze tolerantie, liefde en plezier aanmoedigt tijdens het spelen van De Sims. “Een absurde lach of een grappig, vreemd moment kan de dag van een persoon opvrolijken zonder dat je het door hebt”, zegt ze. “Ik kijk graag naar de positieve kant van dingen. Daarom ben ik hier, om dat te proberen veranderen in elke persoon die mij ziet.”

Haar avonturen in De Sims moedigen haar aan om de verwachtingen van de maatschappij te tarten: “Blijf niet stilstaan bij hoe het leven zou moeten zijn in plaats van hoe het zou kunnen zijn. Droom groots en leef met passie voor alles wat je doet.”

Town of Plumbobs

Town of Plumbobs

Town of Plumbobs is een Nederlandstalige community voor alle fans van De Sims. ♢ Gestart op 29-02-2016