De Sims 4 Star Wars: Journey to Batuu – Review

Ervaar de Rand van de Melkweg

In een sterrenstelsel hier ver, ver vandaan, diep in de Outer Rim, draait de wereld van Batuu onder zijn drie zonnen om onderdak te bieden aan zowel het dappere Verzet als de listige First Order met de slimme Schurken die op de achtergrond van de chaos profiteren. Hoe de dingen zich ontvouwen is echter aan jouw Sims.

Als eerste zal ik alvast beginnen dat ik niets van Star Wars weet, oké ik ken baby Yoda en Darth Vader, maar daar is dan ook alles mee gezegd. Ik ben wel een fan van syfy, maar heb nooit echt interesse gehad in Star Wars. Misschien had ik voordat ik aan deze review ging beginnen het wel even moeten kijken, maar daar is het nu te laat voor. Dus ik ga me laten verrassen door dit pakket en kijken wat voor verhaal het mij brengt (heb namelijk heerlijk genoten van StrangerVille).

Batuu

Zoals je misschien al wel geraden had, de wereld van dit pakket is Batuu. Batuu is een vakantie wereld en is te bezoeken via je telefoon. Het werkt niet zoals de andere vakantie werelden, je hoeft namelijk geen vakantie huisje/kavel te huren. Je kiest gewoon om naar één van de drie buurten te reizen van Batuu en als je op Batuu aankomt heb je een nieuwe munteenheid, een speciaal inventaris en je carrièrepaneel veranderd in een missiepaneel.

In deze wereld selecteer je helemaal geen kavels; je kunt alleen reizen door op de buurten te klikken. Elke buurt heeft één kavel die je eventueel aan kunt passen, maar hiervoor moet je cheats gebruiken. Je kunt niet net als in Selvadorada of Granite Falls als je in wereld beheren zit op kavels klikken om deze te bewerken. Dit is voor mij een tegenvaller, want ik vind het leuk om mijn buurten zelf aan te passen en dat is in Batuu dus eigenlijk niet mogelijk. Naast de speelbare kavels zijn er een gebouwen waar je op kunt klikken voor interactie, maar hier ga je niet echt naar binnen. De wereld zelf is wel super mooi aangekleed en het ziet er super uit, maar ik mis wel het stukje waar ik mijn eigen creativiteit kwijt kan in deze wereld.

Er zijn veel mooie plekjes te vinden in Batuu en het is een supermooie wereld, maar het voelt meer als wandelen door een pretpark/museum dan dat het aanvoelt als een Sims wereld.

Creëer een Sim

Wel wat kan ik hier over zeggen…. het is apart. Ik had erg veel moeite met een outfit samenstellen die ik ook in de andere werelden kan gebruiken tenzij je sim graag dagelijks aan cosplay doet. Het is voor zover ik kan zien van wat ik heb gezien van Star Wars erg Star Wars gericht (maarja, het is ook een Star Wars pakket). Ik heb één outfit voor de mannen en vrouwen bij elkaar kunnen sprokkelen. Er zitten wel leuke nieuwe kapsels bij voor de dames, voor de mannen valt het wel tegen, vind ik.  Hier de gesprokkelde outfits en wat van de kapsels.

En dan heb je nog de nieuwe hoofddeksels en make-up. Hier ben ik niet echt over te spreken, eerst heb je een ‘alpha CC’ masker (zo ziet het er voor mij uit in ieder geval) en dan heb je hoorns die uit je sims hoofd groeien en make-up waar ik niet goed van weet wat ik er mee moet. Dan heb je de Alien maskers, leuk dat je meer soorten aliens rond kan laten lopen maar ik had ze liever als levensvorm gezien en niet als masker.

Hoewel de kinderen en peuters deze keer ook iets krijgen is het niet veel en ook hier had ik eigenlijk maar één outfit die je ook in andere werelden kunt dragen. En ik vind het erg jammer dat er voor de peuters maar één kapsel is te vinden bij de dames. De korte versie van de mannen had ook prima bij de peuters gekund. De kinderen hebben wel één outfit waarvan ik dacht dat is een goede voor Halloween, zo spooky als alle kinderen er in je wereld zo bij zouden lopen. Allemaal kleine demoontjes, super creepy.

Ik gebruik mijn pakketten graag overal in mijn spel dus CES krijgt van mij een duimpje omlaag helaas. De outfits zijn namelijk niet echt te gebruiken voor alledaags, behalve als je sim naar Geekcon gaat, Batuu bezoekt of Halloween viert.

Bouwen en inrichten

Ik vind iets bouwen met de nieuwe items uit de bouwmodus erg moeilijk. Er zijn namelijk geen kavels op Batuu, dus als je met de nieuwe items wilt bouwen, moet je dat in een andere wereld doen. Maar deze spullen zien er in andere werelden nogal misplaatst uit. Voor mijn screenshots heb ik Newcrest gebruikt en dan zie je het contrast erg goed. in Oasis Springs past de stijl nog redelijk. Er zijn niet echt veel nieuwe items om te bouwen en dan krijg je dus ook niet veel variatie. Zo zijn er maar twee nieuwe ramen, maar wel verschillende deuren voor verschillende muurhoogtes. Zo hebben we een nieuwe trap maar geen bijpassende leuning. Dan heb je nieuwe muur en vloerpatronen die erg leuk zijn maar de muren komen helaas maar in vier swatches en de vloeren maar in twee; een gemiste kans in mijn ogen.

Ik vind het erg jammer dat er ook geen nieuwe zuilen, fundering en dakpatronen zijn. Voor mijn gevoel kan ik maar een half huis bouwen met de spullen van het pakket en omdat het zo’n specifiek thema heeft is het dus jammer dat er dingen missen.

Dan hebben we de koopmodus. Er zitten veel nieuwe items in, maar of ze heel bruikbaar zijn voor een huis… …niet bepaald. Je kunt een soort basis maken voor je strijdende sims en een opslagruimte gaat ook heel goed, maar een huiskamer of iets anders valt erg tegen. Zo zitten er heel veel nieuwe lampen bij, maar veel zijn supergroot en echt in het thema van Batuu dus niet echt bruikbaar in een huis. Dit vind ik erg jammer. Dan zijn er wel weer een paar verschillende grote luchtroosters, dus als je sims houden van luchtroosters is dit het pakket voor jou. Helaas hebben mijn sims niet zo’n behoefte aan grote verweerde luchtroosters in hun huis.

Ik vind het altijd leuk om alle nieuwe spulletjes te ontdekken en dan mijn nieuwe favorieten uit te kiezen. Het was helaas erg lastig in dit pakket al had ik wel gelijk mijn overall favoriet gevonden, de picknick tafel. Die vind ik erg tof. Daarnaast heb ik nog wat items bij elkaar gesprokkeld die ik kan gebruiken in mijn normale builds. We hebben nieuwe planten waar ik altijd blij mee ben en er zitten swatches bij die ik fijn zou kunnen gebruiken in huizen en tuinen. Ook heb ik wat nieuwe andere decoraties gevonden die niet raar zouden staan. De vloeren die je op het plaatje ziet zijn echt super leuk, alleen jammer dat er zo weinig kleuropties zijn.

Helaas valt het koop en bouw onderdeel voor mij dus ook tegen. Misschien leuk om één keer een thema build mee te maken (want de items zien er wel allemaal mooi en goed uit), maar voor algemeen gebruik voor mij niet zo geschikt.

Gameplay

Om je journey te beginnen ga je dus op vakantie via je telefoon, niet echt een heel spannend of spectaculair begin dus. Als je aankomt krijg je een pop-up die je uitlegt dat er een nieuwe munteenheid is, een speciale inventaris en dat er missies zijn. Met de missies ga je op avontuur in Batuu. Ook heb je twee nieuwe doelen waarmee je je avontuur eventueel kunt uitbreiden/aanvullen.

Ik had thuis mijn sim al een mooie Batuu outfit gegeven, maar deze was weg toen ik aankwam. Je hebt namelijk ook speciale outfits daar. Dus kon ik opnieuw beginnen want dat was één van mijn missies: een outfit te plannen. Niet echt een spannende missie als je het mij vraagt. Wel lichtte het gebouw waar ik moest zijn op met een blauwe rand, wat handig was aangezien het een rabbit hole is. Je sim verdwijnt zonder dat je haar kunt volgen, het CES scherm laadt, je kiest je outfit en je sim komt er weer uit. De eerste onderdelen van de missie zijn ook gelijk de enige die blauw oplichten en daarna moet je het zelf uitzoeken. En ik kan je vertellen: in sommige gevallen duurde dit bij mij erg lang aangezien ik niets van Star Wars weet en sommige termen mij dus ook helemaal niets zeiden. De gebouwen hebben namelijk geen namen, je moet er op klikken en zo werkt het ook voor andere dingen; je moet alles aanklikken om de naam te zien en dus het juiste gebouw/object te vinden. Behalve Oga’s Cantina en de basis voor het verzet en de eerste order zijn de gebouwen die je kunt klikken allemaal rabbit holes, wat ik erg jammer vind.

Na je eerste missie ga je kiezen of je je in wil zetten voor het verzet, de eerste order of de schurken. Je krijgt dan je missies via hen. De missies zijn niet erg lang (als je tenminste weet wat ze bedoelen met sommige termen), ze zijn vrij simpel en er zit veel herhaling in zoals analyseren, praten met sims en verslag uitbrengen bij degene waarvoor je de missie hebt gedaan. Sommige missies die ik kreeg waren best spannend want je kon betrapt worden, maar als je de actie annuleerde was je ook gelijk het voorwerp kwijt dat je nodig had, dus moest ik iedere keer nieuwe kopen. Erg irritant. Waarom kan je sim het niet gewoon weer in haar zak steken en weer tevoorschijn halen als de storm trooper weg is?

Wel zijn er een paar leuke missies bij waarin je in een ruimteschip stapt en dan krijg je pop-up keuze menu’s net als bij jungle avonturen en maak je keuzes voor je vlucht. Dit vind ik dan wel weer leuk gedaan en het brengt ook iets extra’s. Ook is er een nieuw spel: Sabacc. Het is een kaartspel, maar hierbij moet je wel je credits inzetten, dus je kunt winnen of verliezen. Leuke toevoeging en geeft je iets meer om te doen. Dan heb je het lichtzwaard, dat vind ik erg leuk. Al moest ik wel even uitvogelen hoe het werkte want je moet een handvat hebben en een soort steen om het te laten werken (wist ik dus niet). Maar als hij dan werkt ziet het er erg cool uit.

De missies begonnen al snel eentonig te worden, dus heb ik wat rondgekeken wat er allemaal te koop was. Je kunt op de basis dingen kopen die helpen bij je missies, maar er zijn ook andere winkels te vinden. Ik heb wat knuffels opgepikt die erg schattig zijn. Daarnaast kun je ook je eigen robot bestellen, erg leuk. Je robot kun je een naam geven en hij volgt je. Ook kun je hem de wacht laten houden en een afleidingsmanoeuvre laten doen. Ik was ook erg benieuwd of ik na het avontuur in Batuu mijn spulletjes mee naar huis zou nemen en ja, dat kon, hartstikke leuk dus. Kan je sim thuis mooi pronken met de knuffels en de robot.

Sommige missies waren erg verwarrend aangezien ik de Star Wars termen niet kende. Ook had ik een wc probleem, ik kon er geen vinden en heb het op moeten zoeken. Je sim gaat op Batuu naar de wc door zichzelf op te frissen in The Dwelling (erg raar dus). Als ik meer van Star Wars had geweten had ik waarschijnlijk meer genoten van mijn missies, want ik vind die manier van spelen in principe zeker leuk en interessant. Al zijn de missies niet echt heel verschillend. Er is veel herhaling. Ik heb wel genoten van de spelletjes sabacc, het lichtzwaard, mijn robot en de schattige knuffels. Het is fijn dat je die mee naar huis mag nemen.

Mijn conclusie

Ik moet zeggen: helaas was ik niet blij verrast. Mijn gebrek aan Star Wars kennis maakte het ook niet beter, dit is dus absoluut niet mijn pakket.

De bouw/koop modus en CES  zijn niet mijn ding, maar ik moet wel zeggen dat de items en kleding allemaal mooi gemaakt en ontworpen is. Alles ziet er supergoed uit, het is alleen niet mijn smaak. De wereld is supermooi, ik wou alleen dat het meer was dan wat het is. Het voelt als een pretpark aan en ik bouw graag in mijn werelden, wat in Batuu helaas dus niet echt mogelijk is. Het is zo jammer, want het is echt een geweldig mooie wereld. Als ik het had kunnen aanpassen met eigen kavels zodat het meer een buitenaardse vakantiewereld zou zijn, zou het mij meer trekken om er mee te spelen.

Het verhaal -nouja, de missies- trekt mij ook niet echt omdat het allemaal Star Wars gerelateerd is. Ik had het eigenlijk al snel gezien, vooral omdat ik voor verschillende dingen lang moest zoeken omdat ik niet wist wat er bedoeld werd. De robots, knuffels, lichtzwaarden en andere spulletjes die je kunt kopen zijn wel een leuke toevoeging en kun je ook fijn mee naar huis nemen. Dus daar ben ik wel heel blij mee.

Zou ik dit pakket aanraden? Nou, eigenlijk niet. Misschien dat als je een echte Star Wars fan bent dat dit een pakket voor jou is, maar ook dan zou ik hem pas in de uitverkoop kopen.

Ik geef De Sims 4 Star Wars: Journey to Batuu een 5 !

De Sims 4 Star Wars: Journey to Batuu brengt je een prachtige mooie buitenaardse wereld, maar helaas is het meer een pretpark dan een simswereld. CES en bouw/koop is niet mijn ding en alleen geschikt voor gebruik op Batuu (waar je niet kunt bouwen zonder cheats), maar de spullen zijn wel supermooi gemaakt. Helaas is dit pakket een enorme tegenvaller voor mij.

En voor degene die het zichzelf afvroegen… ja, ik heb al mijn kinderen aangekleed in de ‘demoontjes’-outfit. Spooky…

Meer over dit pakket:
Praat mee op ons forum in het De Sims 4 Star Wars: Journey to Batuu Topic en geef je mening in TOP Beoordeelt!

Deze review is mede mogelijk gemaakt door EA Benelux, bedankt voor het verstrekken van een code voor De Sims 4 Star Wars: Journey to Batuu!

5
De Sims 4 Star Wars: Journey To Batuu 5
MissDiwy

MissDiwy

Hoi ik ben MissDiwy, mijn echte naam is Sabrina. Ik vind het heerlijk om De Sims 4 te spelen, maar geniet ook van andere games, een goed boek, een filmpje kijken, lekker creatief bezig zijn en tijd doorbrengen met mijn katten.