De Sims 4 Klein Wonen Accessoires – Review

“Ontwerp het kleinste en meest comfortabele droomhuis voor je Sims!”

Vele simmers sprongen een gat in de lucht bij de aankondiging van dit accessoirespakket en ik sprong deze keer -voor de verandering, want ik ben niet snel enthousiast voor een pakket- vrolijk mee. Ik bouw namelijk heel graag huizen in de Sims en kies ook vaak voor een kleine woning. Aan de ene kant komt dat door een gebrek aan tijd, want wie een drukke baan heeft moet keuzes maken, anderzijds omdat ik het een leuke uitdaging vind om zo veel mogelijk functionaliteit in één oppervlak te proppen. En zeg nou zelf: kleine huizen zijn toch ook gewoon gezelliger?! De Sims 4 Klein Wonen Accessoires leek dus helemaal in mijn straatje te passen.

Hield mijn enthousiasme stand tijdens het spelen met dit accessoirespakket? Je leest het – uiteraard – hieronder. In deze review kom ik op basis van de onderwerpen Creëer een Sim, Kopen en Bouwen en Gameplay tot een gewogen eindoordeel.

CREËER EEN SIM

 

 

 

 

 

 

Er zijn vier nieuwe kapsels toegevoegd met dit accessoirespakket. Alle vier de kapsels kunnen voor vrouwelijke sims worden gebruikt en twee ervan voor mannelijke sims. De kapsels zijn ook voor peuters te gebruiken. Meer kapsels met krullen – een welkome toevoeging aan het spel. Het tweede vrouwenkapsel hierboven heeft aan de achterkant een knotje, dat vind ik leuk gedaan. Verder zijn de kapsels niet echt mijn smaak, maar ze zien er netjes afgewerkt uit.

Ook zitten er drie nieuwe accessoires bij dit pakket: een ketting, oorbellen en een bril. De ketting en oorbellen passen bij elkaar en hebben een geometrisch design. Persoonlijk vind ik dit mooie toevoegingen. Het is ook fijn dat er weer eens een bril bij zit, al vind ik deze persoonlijk helemaal niet mooi vanwege de vorm, de pastelkleuren en de wazige glazen.

De Sims 4 Klein Wonen voegt in totaal 15 nieuwe kledingstukken toe, waarvan enkele zowel voor mannelijke als vrouwelijke sims te gebruiken zijn. Er zit geen nieuwe kleding voor kinderen of peuters bij. De meeste kledingstukken ogen ‘knus’ en comfortabel, wat ik op zich wel vind passen bij het thema ‘klein wonen’. Echter neigt veel van de kleding voor mij teveel naar oubollig. Van de vrouwenkleding vind ik de top met driekwartmouwen, de top met het jasje en de pyjama leuk. Van de mannenkleding eigenlijk alleen het vest met de driekwartmouwen. Onder het vest (koraalrood op bovenstaand plaatje) zit een shirt met verschillende prints, waaronder deze leuke ‘geometrische’ vos. Als ik het van de zonnige kant bekijk is er meer kleding bij gekomen die geschikt is voor oudere sims – en dat was zeker nodig! (Al was dat misschien niet helemaal wat Maxis voor ogen had…)

KOPEN EN BOUWEN

Aan de koop-en bouwmodus zijn er 34 nieuwe objecten toegevoegd. Met de bouwmodus zijn we -ironisch genoeg, gezien het thema van dit pakket- vrij snel klaar; er is één nieuwe (voor)deur. Het is wel een hele mooie deur – dat dan weer wel.

Door naar de koopmodus! Ik vind letterlijk alle objecten in dit pakket leuk en bovenal functioneel! Zo kun je bijvoorbeeld decoraties op meerdere plekken in de boekenkasten en één van de TV-meubels plaatsen en hoef je met het opklapbed (waarover meer onder ‘GAMEPLAY‘) dus geen extra bank of bed te kopen. Ook de kledingkasten zijn compact en bieden een oppervlak voor decoraties of extra objecten. Al met al vind ik dat helemaal in de lijn van het thema van dit pakket: ‘klein wonen’. En daarnaast vind ik het gewoon hartstikke leuk omdat ik zelf graag overal allerlei prulletjes neerzet in mijn huizen, wat me een stukje makkelijker wordt gemaakt met deze objecten. Verder is er samenhang tussen de objecten doordat ze allemaal vergelijkbare, maar toch ook heel diverse kleurenopties hebben. De bouw-en-koopmodus spullen van dit pakket vind ik, van alle pakketten die ik in bezit heb (en dat zijn ze allemaal, op twee na), verreweg het meeste waar voor mijn geld!

Hierboven nog een plaatje waarin ik mijn top 5 (en dat dus was héél moeilijk kiezen deze keer!) objecten uit dit pakket nog een keer in het zonnetje zet: de boekenkast met extra ruimte voor decoraties, die leuke stoel, dat o zo handige en gewenste kleine ronde bijzettafeltje met daarop het dienblad met boeken, plantje en kaarsjes en het leuke wandrekje voor in de keuken.

GAMEPLAY

De gameplay van dit pakket draait om de uitdaging (en bijbehorende beloningen) van het wonen op een klein oppervlak. Je kunt nu een nieuw kaveltype kiezen: kleine woning. Aan dit kaveltype zijn drie rangen gekoppeld en aan elke rang zijn een aantal kavelbeloningen gekoppeld. Hoe kleiner je woont, en hoe meer luxe je dus opgeeft, hoe meer je beloond wordt!

Rang 1: Klein huis
(max. 100 tegels)
Rang 2: Piepklein huis
(max. 64 tegels)
Rang 3: Micro huis
(max. 32 tegels)
Verlicht de druk: Minder ruimte betekent minder stroomverbruik en dus lagere rekeningen!Verlicht de druk: Minder ruimte betekent minder stroomverbruik en dus lagere rekeningen!Verlicht de druk: Minder ruimte betekent minder stroomverbruik en dus lagere rekeningen!
Meer dan fijn: De gemoedstoestanden ‘blij’, ‘geïnspireerd’ en ‘geconcentreerd’ duren nu twee keer zo lang!Meer dan fijn: De gemoedstoestanden ‘blij’, ‘geïnspireerd’ en ‘geconcentreerd’ duren nu twee keer zo lang!Meer dan fijn: De gemoedstoestanden ‘blij’, ‘geïnspireerd’ en ‘geconcentreerd’ duren nu twee keer zo lang!
Mooie touch: Vaardigheden worden dubbel zo snel verbeterd.Mooie touch: Vaardigheden worden dubbel zo snel verbeterd.
Knus comfort: Relax! Alles is dubbel zo comfortabel als normaal.Knus comfort: Relax! Alles is dubbel zo comfortabel als normaal.
Goede klik: Alle relatiewinsten worden verdubbeld.
Laat maar groeien: Planten groeien twee keer zo snel als normaal.

Ik vind het idee dat klein wonen moet lonen omdat je letterlijk minder ruimte in beslag neemt en dus minder (energie) verbruikt heel goed en ook passen bij deze tijd. Persoonlijk heb ik niet veel ruimte nodig om prettig te kunnen leven en zou ik heel goed in een tiny house kunnen wonen. Wel vind ik sommige van de beloningen (met name ‘Mooie touch’ en ‘Goede klik’) eigenlijk een beetje teveel van het goede; het spel wordt er te makkelijk door en daarnaast vind ik het helemaal niet logisch dat je sneller nieuwe vaardigheden zou opdoen of relaties zou ontwikkelen omdat je klein woont…

Verder vind ik het jammer dat het niet mogelijk is om een klein huis te bouwen op de penthouse-kavels in San Myshuno, of om meerdere microwoningen te bouwen op één kavel. Want ja, dan heb je dus teveel grondoppervlak. Dit is wel begrijpelijk, maar ik had het toch leuk gevonden om een complex van kleine woningen te kunnen bouwen op één kavel. Er zijn namelijk maar weinig kavels in de bestaande werelden die écht klein zijn, dus je zit al snel met een klein huisje met daaromheen een hoop loze ruimte. Nu kun je er natuurlijk een bos of een giga-tuin omheen bouwen (komt de ‘Laat maar groeien’ beloning tenminste nog een beetje van pas), maar dat past niet bij de meeste soorten kleine woningen.

Opklapbed

Naast het nieuwe kaveltype is ook het opklapbed een nieuwe feature. Met z’n tweeën op 32m² wonen gaat natuurlijk heel moeilijk worden als je al 9m² kwijt bent aan een gewoon tweepersoonsbed waar je ook nog omheen moet kunnen lopen. Nu is er het opklapbed; overdag een bank en ’s nachts een bed!

Het opklapbed kan op vier manieren verbeterd worden door sims met de handigheidsvaardigheid. Naast de upgrades ‘matrasstevigheid’ en ‘massagebediening’, kan de vering van het opklapbed op twee manieren worden verbeterd:

  • Vering: vermindert de kans dat het bed kapot gaat
  • Versterkte staaldraadveren: geïnfuseerde draden en versterkte veren maken dit bed onbreekbaar

Het verbeteren van je opklapbed kun je maar beter zo snel mogelijk doen, want soms blijft het ding ergens steken en zal je sim een handje moeten helpen… met alle (potentieel dodelijke) gevolgen van dien.

Het mechanisme in het opklapbed kan overigens ook kapot gaan, wat duidelijk te zien is aan de vonken die ervan af schieten. Je kunt het bed nog wel proberen uit te klappen en er in slapen, maar uh… Ik zou het niet aanraden…

Sims die zijn overleden aan de gevolgen van een technische storing aan het opklapbed zullen -als geest- altijd op zoek zijn naar meer energie. De stakkers zijn immers gesneuveld voordat ze van hun nachtrust konden genieten. Dus ‘lenen’ ze die energie maar al te graag van nietsvermoedende sims, wiens lichaam deze geesten voor korte tijd kunnen bezitten om hun energiebalkje helemaal leeg te slurpen.

Op zich vind ik het opklapbed een leuke toevoeging aan het spel. Wel is het misschien wat simpel als enige gameplayvoorwerp in dit pakket, maar we hebben natuurlijk al de nieuwe kaveltypen en bijbehorende beloningen. De combi bed/bank vind ik zeker handig en er is genoeg variatie in de designs, maar ik had het meer compleet gevonden als er ook ladders en/of een stapelbed/hoogslaper bij hadden gezeten.

Het feit dat je sim kan overlijden door onder het opklapbed terecht te komen vind ik wel een goede toevoeging. Het brengt wat extra risico met zich mee – een aspect waarin de Sims 4 in mijn ogen flink tekortschiet. Maaruh… Tijdens het testen van het bed (zonder upgrades) blijft het wel héél vaak hangen en zijn er twee van mijn sims gesneuveld. Het ging vaker fout dan goed en ik denk niet dat dat helemaal de bedoeling was. Hopelijk wordt dit snel opgelost met een patchupdate, want met zo’n monster van een meubel valt nu letterlijk niet te leven!

CONCLUSIE

De Sims 4 Klein Wonen Accessoires is wat mij betreft zeker één van de betere accessoirespakketten van De Sims 4. Zeker na de zeer matige Mehh-schino Accessoires en het pakket wat eigenlijk niet meer genoemd mag worden: MEH Accessoires is Klein Wonen een frisse wind en een zeer welkome aanvulling. Zelf ben ik een echte bouwer, dus in de basis is dit echt een pakket voor mij!

Hoewel de nieuwe spullen in Creëer een Sim netjes afgewerkt zijn, is het grootste deel ervan niet mijn smaak. Ik vind het beter passen bij oudere sims, wat een welkome aanvulling is, maar ik denk niet per se de bedoeling of het thema van dit pakket. De spullen uit de koopmodus vind ik dan weer wel stuk voor stuk geweldig. De moderne maar toch knusse stijl, samenhang en toch grote variatie aan kleurenopties maakt dat ik deze objecten zeker zal gaan gebruiken in veel van mijn toekomstige bouwsels. Ook die ene (voor)deur uit de bouwmodus mag er wezen. Nu ik het zo bekijk vind ik de items uit Creëer een Sim en de koopmodus eigenlijk helemaal niet op één lijn zitten. Moet dat per se? Nou, nee, maar ik had het wel logischer gevonden. Tenzij die leuke koopmodus-items dan ineens zouden veranderen in stoffige ribfluwelen leunstoelen met geborduurde lapjes. Nee, laat het dan maar zo!

De gameplay van dit pakket is wat mij betreft leuk gedaan en op zich redelijk compleet. Ik had het leuk gevonden als er nog wat meer bijzondere objecten waren toegevoegd zoals ladders of stapelbedden/hoogslapers, want het opklapbed alleen is misschien wat karig. Aan de andere kant hebben we dus ook de nieuwe kaveltypen en bijbehorende beloningen (die ik persoonlijk te extreem en onlogisch vind), wat natuurlijk ook unieke nieuwe gameplayfuncties zijn.

Hoewel ik dit helemaal geen slecht pakket vind, steken de objecten uit de koopmodus wat mij betreft wel écht met kop en schouder boven de rest uit. En of dat nou zou moeten bij een pakket van dit thema… Deels wel. Hoewel ik de aanvullingen op het gebied van gameplay en Creëer een Sim niet heel denderend vind, ben ik zeker meer dan tevreden voor het bedrag van €10,-.

EINDOORDEEL: 7.8 / 10.0
De Sims 4 Klein Wonen Accessoires brengt een hoop mooi afgewerkte items en leuke bouw-uitdagingen naar het spel, maar de bonussen maken het me net iets te makkelijk en het opklapbed is me net iets té dodelijk.


Meer over dit pakket:
Alle items zien die in het pakket zitten? Kijk onze Creëer Een Sim en Koop- en Bouwmodus overzichtsvideo’s
& praat daarna mee op ons forum in het Klein Wonen Accessoires topic en geef je mening in Top Beoordeelt!

7.8
De Sims 4 Studentenleven 7.8
Matcha

Matcha

Hoi, ik ben Matcha, moderator op Town of Plumbobs. Ik speel graag RPG's en natuurlijk De Sims, al sinds het jaar 2000! Verder vind ik het leuk om in mijn vrije tijd te schrijven, te knutselen en Japans te studeren. Wie weet tot ziens op TOP!