De Sims 4 Ecologisch Leven – Review

Gebruik hernieuwbare stroom, stem om te veranderen en kies voor groen.

Zelfs de kleinste keuzes kunnen een enorme impact hebben. Het is fijn als je ervoor kiest om ook jouw steentje bij te dragen, maar het draait niet alleen om stroomvoorzieningen of buurtactieplannen. Het gaat ook om de manier waarop je met anderen bezig bent. Het gaat om hoe je samen iets kunt bereiken. In jouw Sims-community bepaal jij welke rol je speelt: die van de milieubewuste activist, de creatieve maker, de ondeugende Sim die in de vuilniscontainer rommelt… je kunt iedereen zijn die je maar wilt zijn en je wereld daar op aanpassen. Je hebt alleen een beetje hulp nodig om daar te komen.

Ikzelf speel een spel omdat ik graag wil ontspannen. Opruimen valt voor mij niet echt onder ontspannen dus ik weet niet goed wat ik van dit pakket moet denken. Ook dacht ik toen ik de trailer zag dat dit beter een gamepack kon zijn, ik vind dit zelf niet echt een onderwerp voor een uitbreidingspakket. Maar wie weet word ik verrast en vind ik het een super pakket (al verwacht ik dat niet echt).

Evergreen Harbor

In dit pakket krijgen we de wereld Evergreen Harbor, maar is deze wereld wel evergreen? Nee, in het begin zeker niet! In deze wereld bevinden zich 3 buurten die heel veel van elkaar verschillen. Ze hebben namelijk alle drie een hele andere eco-voetafdruk: een Groene eco-voetafdruk, een Neutrale eco-voetafdruk en een Industriële eco-voetafdruk. Je kunt zelf kiezen in welke wat voor omgeving  je graag met jouw sim wilt spelen. Het nieuwe concept van de eco-voetafdruk is te vinden in heel je spel dus ook in de oudere werelden. De eco-voetafdruk kun je zelf aan en uitzetten in de spelopties. Dit vind ik een goede toevoeging want ik wil dit zelf niet in elke savefile hebben. In Evergreen Harbor zie ik wel veel afval liggen, zelfs in de groene buurt! Ikzelf weet niet hoe blij ik hier mee ben want dat ziet er niet echt aantrekkelijk uit.
In totaal bevat Evergreen Harbor 13 kavels waarvan er 2 appartementen zijn met 2 eenheden. Dus als het ware heb je dan 15 plekken waar je kunt bouwen. De grootste kavels zijn 40×30 – een mooie maat, alleen zijn dit de gezamenlijke kavels dus openbaar en niet particulier. De grootste particuliere kavel is 30×20. Grote huizen bouwen gaat dus niet echt tenzij je de gezamenlijke kavels verplaatst naar een kleinere kavel en daar een particulier kavel van maakt. Niet heel veel variatie in kavels helaas.

Van de 3 buurten hebben 2 dezelfde soort stijl gebouwen/huizen en de 3e is een havengebied, wat ik zelf vooral erg leuk vind vanwege de unieke containerwoningen. Alle drie de buurten zijn het ook zeker waard om eens lekker in rond te kijken, want er zijn wel wat leuke en mooie plekjes te ontdekken.

Evergreen Harbor is een leuke toevoeging, maar vanwege al het afval haalt hij zeker niet mijn favorietenlijstje. Ik vind het meer een wereld voor sommige doelen en uitdagingen omdat je dan een wat meer unieke omgeving hebt. Dit is zeker geen wereld waarvan ik zeg “Yes, hier gaat mijn sim wonen!”. Eerder: “bah wat veel afval!”.

Creëer een Sim

We krijgen niet alleen nieuwe items voor onze simmetjes, maar we krijgen ook 2 nieuwe doelen en maar liefst 4 nieuwe eigenschappen. Waar ik zeker blij mee ben want nieuwe eigenschappen zijn natuurlijk altijd welkom, al zou het dan wel fijn zijn als we onze simmetjes ook meer dan 3 eigenschappen zouden kunnen geven. Dan zijn er ook een heel aantal nieuwe items in Creëer een Sim voor je simmetjes en deze keer niet alleen voor je volwassen sims maar ook voor de kinderen en peuters.

De kleding voor de volwassen zijn zeker niet mijn favoriete items. Heel veel van de kleding is beschadigd of opgelapt wat natuurlijk heel mooi bij het pakket past, maar het is niet echt de stijl waar ik mijn sims graag in kleed. Natuurlijk zitten er wel een aantal hele leuke items bij die ik zeker vaker ga gebruiken en die ik wel erg leuk vind zoals de tuinbroek en het geknoopte shirtje voor de vrouwen. Hier wat van mijn favoriete items uit creëer een sim voor volwassenen.

Daarnaast zitten er wel een hele hoop leuke nieuwe accessoires en kapsels in dit pakket waar ik heel blij mee ben. Voor de vrouwen zijn de kapsel bijna allemaal heel erg leuk, voor de mannen is er eigenlijk maar 1 kapsel wat mij erg aanspreekt. Niet zo raar dat er meer vrouwenkapsels in de smaak vallen, want daar zijn er namelijk veel meer van dan mannenkapsels. Wel ben ik super blij met de nieuwe baard voor de mannen. Ik ben niet zo van de baarden op mijn sims maar het is altijd leuk om een nieuwe optie te hebben. De accessoires zijn super, er zijn nieuwe piercings wat zeker welkom is, tunnels, hangers voor vrouwen (oorbellen) en een nieuwe bril.

Zoals ik eerder al zei ben ik heel blij dat in dit pakket ook kleding en kapsels voor kinderen zitten. Dat de kleding bij de kinderen beschadigd of kapot is stoort mij niet echt omdat dit in mijn ogen past bij kinderen. Ze spelen buiten, vallen een gat in hun broek, trui of jurk en papa of mama lapt het dan weer op. Ik ben ook zeker blij met de items die zijn toegevoegd. De kapsels voor kinderen zijn een paar van de kapsels die ook voor de mannen en vrouwen beschikbaar zijn. De kapsels zijn helaas alleen beschikbaar voor de kinderen en niet voor de peuters, wat ik dan weer erg jammer vind.

In dit pakket zitten ook een aantal nieuwe hoofddeksels maar 1 is toch wel erg opmerkelijk. Voor de kinderen vind ik ze wel grappig maar verder weet ik niet zo goed wat ik er mee moet, misschien geven aan de sims die ik niet mag…

Ik ben erg blij dat ze in dit pakket de kinderen en peuters niet vergeten zijn en de items voor de kinderen en peuters maken mij ook erg blij. Alleen de kleding voor de volwassenen is niet echt mijn stijl. Er zitten wel een paar goede items bij, maar dit is zeker niet mijn favoriete pakket als het gaat om kleding voor de volwassenen.

Bouwen en inrichten

Natuurlijk hebben we ook een hele hoop nieuwe items in de bouwmodus en de koopmodus. In de bouwmodus bevinden zich best veel deuren en ramen. Sommige ramen vind ik wat overbodig aangezien we zoiets al hadden en bij de deuren hebben we 6 nieuwe schuifdeuren wat ik ook wel een beetje veel vind van hetzelfde. En helaas zitten er dan ook weer niet echt ramen bij die erbij passen. Daarnaast hebben we verschillende nieuwe muur- en vloerpatronen waar erg leuke opties tussen zitten. Ook kun je nu je dak van zonnencellen maken (en ja die produceren echt stroom) of je hele dak met gras bedekken. Met de nieuwe items kun je leuke eco-vriendelijke huizen bouwen en je kunt er ook leuke containerhuizen mee bouwen (daar ben ik heel blij mee).

Voor het inrichten zijn er ook een hele hoop nieuwe items beschikbaar en niet alleen in de koopmodus, maar ook meubels die je zelf kunt maken. Wat natuurlijk erg leuk is voor de creatieve sim en speler. De meubels in de koopmodus passen allemaal erg leuk bij elkaar en natuurlijk is erg veel gericht op groen. In dit pakket zitten leuke nieuwe planten om neer te zetten of voor aan de muur (nouja niet alles is plant te noemen – soms zijn het gewoon repen met bladeren). Daarnaast zitten er leuke items bij waar je een woonkamer, een badkamer en slaapkamer mee in kunt richten. Heel erg blij ben ik met het nieuwe peuterbedje, zo schattig!

Ook vind je nieuwe spullen om zelf dingen te maken, te recyclen en te verzorgen. Dan zijn er ook verschillende items voor buiten waarmee je je huishouden helemaal zelfvoorzienend kunt maken en natuurlijk de items die je sims dus zelf kunnen maken. Alles wat je sim nodig heeft om extra leuke meubels bij te krijgen/maken is een recycleerder en een fabricator.

Er zitten dus verschillende hele leuke items bij. Zoals het peuterbed, nieuwe planten, het mandje, leuke nieuwe kast opties en verschillende leuke nieuwe muurdecoraties. Ook de items die je sims zelf kunnen maken zijn erg mooi, misschien zelf nog leuker dan sommige die automatisch in de koopmodus zitten. Dit pakket biedt een hele rits aan nieuwe opties voor het bouwen en inrichten. Ik vind het super tof dat je hiermee containerhuizen kunt bouwen, je sim zelfvoorzienend kan maken en zelf je eigen meubels kunt maken.

Je inzetten voor de buurt of juist niet?

Als je gaat spelen kun je er zelf voor kiezen of je de stad op wilt ruimen, dus schoner wilt maken, of juist niet. Je kunt stemmen op plannen die de wereld en de gezamenlijke kavels beïnvloeden. Ook niet bespeelbare sims kunnen stemmen, maar als je alles zelf in de hand wilt hebben kun je dit ook uitzetten in het optie menu. Wat natuurlijk super handig is als je al een verhaallijn in gedachten had. Weet je niet goed of je voor groen of voor winst moet stemmen? Twee sims zijn heel betrokken en bieden gelijk hun hulp aan als je in de buurt gaat wonen. Ook kun je bij de buurtstemmen ervoor kiezen om zelf een optie toe te voegen en misschien wint jouw plan dan wel!

Er komt zelfs iemand controleren of je aan het buurtactieplan voldoet, erg leuke touch vind ik. Bij de gezamenlijke kavels kun je alleen in je eigen buurt stemmen en helaas veranderden de andere kavels niet. Wat ik erg jammer vind want ik had juist een makersruimte nodig maar mijn buurtgenoten hadden op een marktplaats gestemd…. niet echt handig. En ik denk dat ik de marktplaats ook niet echt interessant vind want mijn sim kon niet eens haar kaarsen daar verkopen. Andere sims wel, een beetje jammer. Had het wel leuk gevonden als één van de tafels leeg was geweest zodat ook mijn simself haar spulletjes kon verkopen, maar het spel vult gelijk alle tafels met andere koopwaar. Het was wel erg gezellig op de marktplaats en mijn sim had ook een interessante maaltijd geprobeerd.

Ik had ervoor gekozen om me in te zetten voor de buurt en heb mijn sim allerlei dingen gegeven waarmee ze zelf energie op kan wekken, water kan opvangen en zelf haar eigen horizontale tuintje en insecten gegeven. Daar moest ik haar wel eerst voor verhuizen want helaas kun je aan een appartement niets toevoegen zoals een windmolen of zonnepanelen. Ik had wel een klein balkonnetje maar hier wilde het spel mij helaas niets op laten plaatsen.

Of het schoner maken van de buurt echt nut heeft weet ik niet want het enige verschil wat ik kan zien is dat de luchtkwaliteit bij de industriële voetafdruk erg slecht is en je sims veel laat hoesten. Het buurtactieplan is wel leuk want ik voldeed aan de eisen van mijne en kreeg korting op mijn rekening en ik hou van korting. Deze kunnen je ook iedere keer een nieuw doel geven in je spel voor het leven van je sim. De gezamenlijke ruimte vind ik wel leuker want hier kun je ook daadwerkelijk iets mee en dat kan ook iets leuks toevoegen aan je andere werelden.

Recyclen en creëren

Je sims kunnen nu recyclen, insecten houden, kaarsen maken, sapjes maken en met hun gerecyclede spullen nieuwe dingen creëren. Om dingen te creëren heb je wel ingrediënten/onderdelen nodig. Zo kun je door te recyclen stukjes en beetjes verzamelen en daarmee in de fabricator nieuwe meubels maken, maar stukjes en beetjes gebruik je ook voor kaarsen. Je kunt verschillende dingen recyclen, bijvoorbeeld dingen die je sims uit de vuilnisbak op kunnen vissen en daarna door de recycleerder kunnen halen. Wat heel handig is is dat alle gezamenlijke buurtkavels een vuilniscontainer en een recycleerder hebben.

Met recyclen kon ik gelijk beginnen, maar het maken van meubels helaas niet. Ik had namelijk geen fabricator (misschien had ik er toch één in mijn huisje moeten zetten). Het kaarsen maken en sapjes maken vind ik erg leuk. De kaarsen kun je in verschillende kleuren en vormen maken. Ik had wel iets meer verschillende willen zien, maar ik hou nu eenmaal van kaarsen. Je kunt je kaarsen ook daadwerkelijk op laten branden, je ziet je kaarsje echt kleiner worden. Ook de sapjes zijn erg leuk, je kunt zelf ingrediënten toevoegen en als je drankje klaar is kun je deze zelf een naam geven. Erg leuk gedaan allebei. Eindelijk kan mijn sim eten bij kaarslicht!

Uiteindelijk toch maar een fabricator in de slaapkamer geplaatst (was de enigste kamer met nog wat ruimte). En ik moet zeggen dat ik de meubels die je kunt maken erg leuk vind! Het geeft ook iets extra’s voor je spel, je kunt letterlijk zelf je meubels maken. Mijn sim was supertrots op haar eigen gemaakte stoel! Ook kun je onderdelen maken om je windmolen etc. een upgrade te geven, wat natuurlijk altijd handig is.

Je kunt nu je eigen insecten farm beginnen. Er zijn verschillende insecten op te houden. Alle insecten zijn erg groot dus als je niet van insecten houdt misschien niet de beste keuze. Ik vind de insecten er zelf erg schattig uitzien, maar wel jammer dat de interacties met het verzorgen allemaal hetzelfde zijn. Je insecten moet je natuurlijk goed verzorgen en dan kun je dingen verzamelen van je insecten zoals kevernuggets en biologische brandstof. De brandstof kun je gebruiken voor de generator (die ik niet had) en het insectenproduct kun je gebruiken om te koken, grillen of drankjes van te maken. Al was het drankje niet echt geslaagd, mijn sim was niet onder de indruk.

De nieuwe hobby’s in dit pakket zijn zeker leuk. Ik ben er super blij mee!

Geld verdienen

Er zijn twee nieuwe banen beschikbaar met dit pakket, Civiel Ontwerper en de freelance carrière Vervaardiger. Je kunt je geld dus verdienen door dingen te maken of door je in te zetten voor je buurt.

Ik was begonnen met het bekijken van de Vervaardiger carrière maar had helaas geen makersruimte dus dat begon niet al te goed. Net als je andere freelance carrières kies je opdrachten en door deze te doen verdien je geld. Een erg leuke toevoeging en zeker leuk als je actief bezig wilt zijn terwijl je sim werkt.

Als Civiel ontwerpen kun je er voor kiezen om naar het werk te gaan of om lekker thuis te werken. Dus ook erg leuk als je actief bezig wilt zijn met de baan van je sim. De laatste tijd worden steeds meer thuiswerk carrières toegevoegd en daar ben ik zeker blij mee. Allebei de carrières zijn leuke toevoegingen en je kunt natuurlijk zoals bij alle carrières dingen vrijspelen als bonus.

Mijn Conclusie

Ecologisch Leven is niet mijn favoriete uitbreidingspakket, maar het is wel een mooie aanvulling op wat er al is.

Ik speel mijn spel niet om op te ruimen (al vind ik dit in Eiland Leven wel een leuk maar daar krijg je dan ook zeeschildpadden) dus het is zeker om te zeggen dat het schoonmaken van de stad niet echt mijn ding is. Ik zal dan ook waarschijnlijk niet veel savefiles gaan hebben waar de ecologische voetafdruk aanstaat.

De wereld is niet mijn ding, te veel afval voor mij. Wat ik zonde vind want er zitten echt veel mooie elementen in de wereld zoals het industriële havengebied en de steengroeve. De kleding is niet echt mijn stijl, er zitten wel leuke items tussen die ik zeker vaak zal gebruiken en voor de kinderen vind ik de kleding wel heel leuk en gepast. De meubels vind ik een erg leuke toevoeging en de meeste dingen uit bouwen ook. Mijn favorieten zijn denk ik toch de meubels die je zelf kunt maken, geeft toch net iets extra’s.

Zoals ik al zei het opruimen is niet echt mijn ding, maar het creëren en de gezamenlijke kavels vind ik wel heel erg leuk en voegt leuke dingen toe aan je spel. Al vind ik het super jammer dat alleen de kavel in jouw buurt verandert. Er zitten nieuwe eigenschappen en doelen bij, die zijn altijd welkom. Wat ook altijd welkom is is nieuwe banen en daarvan zitten er twee bij.

Zou ik dit pakket aanraden? Als je van het schoonmaken van je wereld houdt is het zeker een aanrader! Hou je niet van opruimen? Dan zou ik wachten tot een sale. De spulletjes, nieuwe hobby’s en echt buiten het netwerk kunnen leven zijn namelijk wel echt leuk!

Ik geef De Sims 4 Ecologisch Leven een 7.5 !

Ecologisch leven brengt een nieuwe banen, hobby’s, spulletjes, een gezamenlijke kavel en een nieuwe manier van leven naar je spel. Helaas ben ik niet zo van het opruimen en spreekt de hoeveelheid afval in de nieuwe wereld mij niet aan. De ecologische voetafdruk in mijn spel gaat dus uit!

Meer over dit pakket:
Praat mee op ons forum in het De Sims 4 Ecologisch Leven Topic en geef je mening in TOP Beoordeelt!

7.5
De Sims 4 Ecologisch Leven 7.5
MissDiwy

MissDiwy

Hoi ik ben MissDiwy, mijn echte naam is Sabrina. Ik vind het heerlijk om De Sims 4 te spelen, maar geniet ook van andere games, een goed boek, een filmpje kijken, lekker creatief bezig zijn en tijd doorbrengen met mijn katten.