De Sims 4 Mijn Eerste Huisdier Accessoires – Review

Was jouw eerste huisdier een hamster, een rat, een egel of een… Bu – ba – lus? Leer met De Sims™ 4 Mijn Eerste Huisdier Accessoires om voor een knaagdiertje te zorgen, trek je andere viervoeters een kostuum aan en richt je huis in met dierenprints.

De Sims 4 Mijn Eerste Huisdier Accessoires is misschien wel een van de meest controversiële pakketten tot nu toe. Voor een groot deel van dit pakket heb je namelijk ook nog eens het uitbreidingspakket De Sims 4 Honden en Katten nodig! Dit zorgde natuurlijk voor veel ophef binnen de community. Een DLC voor een DLC?

In deze review laat ik een duidelijk overzicht zien van de content die je krijgt als je alleen dit accessoirespakket hebt, en voor welke content je De Sims 4 Honden en Katten nodig hebt.

CREËER EEN SIM (Maar voornamelijk huisdieren, blijkbaar.)
Kleed je honden en katten aan. Laat je Sims en hun huisdieren zien dat ze voor elkaar zijn gemaakt met bijpassende outfits zoals een comfortabele badjas en knuffelzachte pyjama. Trek je poezenbeest een glamoureuze jurk aan of zet bij die ene speciale gelegenheid je hond een hoed op.”

Om maar met de deur in huis te vallen: Je Sims krijgen in dit pakket niet heel veel nieuwe CAS-items. Twee nieuwe kapsels voor volwassenen (waarvan één met een highlightvariant), voor elke leeftijdscategorie een ‘nieuw’ t-shirt met dierenprints, een nieuwe onesie met oortjes voor kinderen en peuters, en dan alleen voor de peuters nog een hoedje – ook met oortjes! Oh, en niet te vergeten: een creepy hamsterkostuum.

Ik ben oprecht teleurgesteld. We krijgen een karige hoeveelheid spullen, en wat we wel krijgen is matig op z’n best. Het ergste vind ik de ‘nieuwe’ t-shirts: dit zijn namelijk gewoon bestaande items met een nieuwe print erop geplakt. De andere items zijn ook niet heel denderend. Ik vind het Sims-gedeelte van CAS een grote flop.

Verrassend genoeg krijgen honden en katten in deze categorie de meeste content. Verspreid over katten, kleine honden en grote honden krijgen onze viervoeters er 16 nieuwe items bij.

Hoewel ik mijn huisdieren nog nooit in een kostuum heb gestopt moet ik zeggen dat deze items (bijna) een leuke toevoeging zijn. Een deel van de dierenkleding matcht namelijk met outfits die gewone Sims ook hebben. Zo huisdier, zo baasje dus! Of ik daar gebruik van zou maken weet ik echter niet. En ook in deze categorie zitten er een paar ‘recolors’ tussen.

Zoals je kunt zien heb je zonder De Sims 4 Honden en Katten weinig aan Creëer Een Sim in dit pakket. En zelfs al heb je de uitbreiding wel – als je je huisdieren niet verkleedt gebruik je het grootste deel van de items niet.

KOPEN EN BOUWEN
Decoreer met dierenprints. Laat Sims hun woonkamer aankleden met uniek ontworpen decoraties en meubels met dierenthema voor de kinderkamer. Van snoezige kattenkussen voor je Sims tot kleurige bedden voor je honden en katten, er is voor ieder wat wils.”

In tegenstelling tot CAS heb je voor het grootste deel van de objecten De Sims 4 Honden en Katten niet nodig.

Zonder de uitbreiding krijg je effectief zo’n 20 nieuwe objecten. De meubels in dit pakket lijken vooral gericht op (jonge) kinderen – qua stijl en qua functie. Alles heeft een speels ontwerp met dierenvormen en/of dierenprints. Sommige objecten hebben ook neutrale kleuropties maar het grootste deel is licht, fel en vrolijk. Met deze spullen kun je bijvoorbeeld een speel-zitkamer maken voor de jongere Sims. Of een slaapkamer: een deel van de objecten sluit namelijk precies aan op een kinderkamer-set uit De Sims 4 Honden en Katten.

Over het algemeen vind ik de meubels wel oké. Er zitten een paar leuke ideeën en objecten tussen, maar het thema en de opties zijn wel erg specifiek. Persoonlijk vind ik ook niet alle kleurenopties even mooi, en zijn de dierenprintjes en vormen voor mij soms gewoon té. Het lijkt me ook erg lastig om een aantal van deze meubels te combineren met andere pakketten en interieurs niet gericht op kinderen.

Ik zie qua meubels eigenlijk alleen de bank echt zitten. Badum tss!

Als je de uitbreiding wel hebt krijg je er een paar spullen bij voor de verzorging van je viervoeters, waaronder kattenklimpalen, hondenkussens en een hamsterspeeltje. Bijna alles hiervan heeft de vorm van een hond of kat.

Het zijn niet veel items, maar ik ben er erg blij mee! Niet per se wegens de objecten zelf, maar wegens het gebrek aan dierenmeubels in het algemeen. Met de uitbreiding kregen we namelijk niet heel veel stijlopties. Deze spulletjes geven je dus een extra keuze. Qua stijl zijn ze net als de andere meubels in dit pakket speels, maar qua kleurkeuzes zijn ze net wat rustiger en dus wat makkelijker te gebruiken.

Zonder De Sims 4 Honden en Katten krijg je nog steeds een oké portie aan meubelen. Heb je de uitbreiding wel dan krijg je er een handjevol nieuwe opties bij – welkome opties!

GAMEPLAY
Verzorg een nieuw huisdier. Voeg gloednieuwe kleine dieren zoals een hamster, rat, dwergegel of mini bubalus aan je huishouden toe! Laat je Sims hun nieuwe huisdieren een naam geven en leer hoe ze met hun nieuwe kameraadjes kunnen spelen en ze wassen en gezond houden. Je Sims hebben een heleboel te leren!” 

De gameplay draait natuurlijk allemaal om de vier nieuwe knaagdiertjes. Nou ja, vier? Hamster, rat, egel of bubalus: ze doen allemaal precies hetzelfde en hebben precies dezelfde interacties.

Je Sims kunnen tegen ze praten (of schreeuwen), met ze spelen en ze een lekkernij geven. Kinderen en tieners kunnen daarbij ook nog eens de knaagdiertjes bestuderen als huiswerktaak. Als je Sims niet bezig zijn met het gezelschaphouden of irriteren van hun nieuwe vriendjes houden deze zich bezig met hun dagelijkse routine: rondrennen, eten en dutjes doen. Ze zijn bijna net zoals in real life! Bijna.

Deze kleine diertjes zijn namelijk een stukje slimmer dan normaal. Soms verdwijnen ze zomaar, om vervolgens terug te keren met een ansichtkaart van een verre plek. Andere keren krijgt je huishouden opeens royalty’s van een boek geschreven door niemand minder dan Hammy de hamster! En af en toe gaan ze naar de sterren en daar voorbij met hun kleine raket. Een saai leven hebben ze in ieder geval niet.

Niet vergeten: om narigheid te voorkomen moet je natuurlijk de voerbak gevuld houden en het verblijf schoonhouden. Anders kan dit namelijk de dood tot gevolg hebben – voor je knaagdiertje én je Sim!

Als je niet goed voor je beestje zorgt kun je zomaar eens een gevalletje van de Klierige Knaagdierkoorts oplopen. Het begint met een vies verblijf en een beet in je neus. Dan volgt de hoofdpijn, het hoesten, de blaasproblemen, de koorts. En uiteindelijk val je vol spijt schuimbekkend neer…

Gelukkig duurt de ziekte eerst nog een paar dagen en kan je bij de eerste symptomen aan de bel trekken door op internet te zoeken naar een medicijn! Met De Sims 4 Honden en Katten kun je ook nog de dierenarts om hulp vragen. Maar wie heeft daar nou tijd voor?

Dus kinders, vergeet niet goed het hok van je vriendje schoon te houden, anders eindig je als ome Patrick.

Ik moet bekennen: de hamster en zijn vriendjes zijn leuk. Visueel zijn ze… bijzonder… en qua interacties kunnen ze misschien niet heel veel. Toch vind ik ze best een toegevoegde waarde hebben. Ze voegen namelijk wat levendigheid toe. Zelfs als je Sim niet met ze bezig is kun je kijken hoe ze hun gangetje gaan. Daarnaast zijn ze best low-maintenance: de verzorging is makkelijk en je hoeft ze niet continu in de gaten te houden.

Wat ik wel jammer vind is dat elke diersoort maar één kleuroptie heeft. Ook zitten ze ieder vast aan hun specifieke verblijf – je kan dus een overleden egel niet vervangen door een rat of hamster.


CONCLUSIE

‘De Sims 4 Mijn Eerste Huisdier Accessoires’ probeert uit te breiden op een uitbreiding. Een gewaagde en controversiële keuze. Eentje die wat mij betreft slecht heeft uitgepakt.

In Creëer Een Sim krijg je een handjevol teleurstellende items, waaronder zelfs een aantal recolors. Huisdieren krijgen meer, maar als je je honden en katten niet in een outfit steekt dan zul je ze na het wegklikken van de ‘nieuw item’ ster niet meer zien. Huisdierloze spelers hebben meer aan de nieuwe Koop- en Bouwmodus objecten: kleurrijke, speelse met dierenthema’s gedecoreerde meubels. Vrolijk voor een kinderruimte, minder geschikt voor een stijlvol en strak interieur. De nieuwe huisdieren spullen zijn echter wel heel welkom – meer keuze binnen die karige categorie is altijd fijn. De hamsters en andere nieuwe Gameplay-diertjes zijn een leuke toevoeging. Hoewel ze verder niet veel doen en voornamelijk in het interieur van je Sims opgaan zijn het toch verrassend leuke nieuwe vriendjes voor je huishouden.

Als ik eerlijk ben vind ik het pakket -los van de controversie- best teleurstellend. Het voelt alsof de focus van dit pakket verkeerd ligt en er te weinig aandacht is besteed aan de verhouding van content en kwaliteit ervan. Voor mij resulteert dat in ieder geval tot een rare verzameling aan items. De meeste daarvan zijn gericht op vooral jongere leeftijdsfases waardoor ik het lastig vind ze echt te gebruiken. Het helpt ook niet dat ik een groot deel van de items niet mooi vind – maar dat kan een kwestie van smaak zijn.

De enige redeeming quality vind ik de gameplay. Jammer dat je daarvoor dit hele pakket moet kopen.

Heb je De Sims 4 Honden en Katten wél in je bezit dan kun je alles uit dit pakket gebruiken. Hou je erg van huisdieren en wil je graag nieuwe meubels en kleding voor je viervoeters – en zelfs een nieuw dierenvriendje? Dan zou dit misschien een leuk pakket voor je collectie kunnen zijn.

Heb je die uitbreiding níét blijft er niet zoveel over. Je krijgt misschien wel de nieuwe gameplay; een groot deel van de items kan je niet gebruiken. Zonder Honden en Katten hou je namelijk maar zo’n 60% van de items over. Blijft het pakket het dan nog wel waard? Ik vind van niet.

Eindoordeel: 4.4 / 10.0
De Sims 4 Mijn Eerste Huisdier Accessoires doet veel verkeerd en is vooral erg teleurstellend. Zelfs de schattige dierenvriendjes zijn niet genoeg om dit pakket te redden.


Meer over dit pakket:
Praat mee op ons forum in het Mijn Eerste Huisdier Accessoires topic en geef je mening in Top Beoordeelt!

 

4.4
De Sims 4 Mijn Eerste Huisdier Accessoires 4.4
ThePaperSim

ThePaperSim

Hey! Ik ben Patrick, oftewel ThePaperSim. Wat ik geweldig vind aan De Sims is hoe het een platform voor creativiteit is; zo schrijf ik graag verhalen of hang ik de grafische kunstenaar uit. Mede door die passie voor grafische vormgeving ben ik de trotse Grafisch Moderator op Town of Plumbobs!