5 Jaar De Sims 4! – Een terugblik op jaar 5

Hoera! De Sims 4 is 5 jaar oud geworden! Om deze mijlpaal te vieren nemen we een kijkje naar de pakketten en updates van de afgelopen vijf jaar.

Vandaag zijn we aangekomen bij het laatste artikel in deze reeks. Het is tijd om te kijken naar het afgelopen levensjaar van De Sims 4; het meest recent, maar weten we alles nog wel of zijn we veel alweer vergeten? Graag een daverend applaus voor jaar 5!

De inhaalslag op de console gaat verder

Afgelopen jaar begonnen we met de release van Beleef Het Samen voor op de consoles in september.

Ook op de consoles dit jaar: – *HAALT DIEP ADEM* – Griezelige Accessoires in oktober, Jaargetijden in november, In de Natuur en Jungle Avonturen in december, een nieuwe uitbreiding en Filmavond Accessoires in februari, Bowlingavond en Fitness Accessoires in maart, Welnessdag in april, een nieuw gamepack in mei, nog een nieuwe uitbreiding in juli en als laatste een nieuw Accessoirespakket in september.

Zo, hebben we dat ook meteen gehad, PFOE. 28 van de 30, bijna klaar! De twee pakketten die nog missen zijn Mijn Eerste Huisdier Accessoires en een nieuw gamepack dat laatst uitgekomen is, maar telt als Jaar 6.

Die nieuwe pakketten uit Jaar 5? Daar gaan we het zo over hebben!

Een berg van een patch

Na in oktober uitgesteld te zijn kwam deze enorme patch uit in november. En ik overdrijf niet als ik dat zeg!

Ten eerste: de terreinupdate! Na de ballenbak zijn ook kavels niet langer plat – tenminste, dat hoeven ze niet meer te zijn. Met de nieuwe terreinmanipulatie kun je o.a. heuvels en dalen creëren. Ook zijn funderingen en kelders geüpdatet: Gebouwen op dezelfde kavel kunnen nu verschillende funderinghoogtes hebben en kelders kunnen nu nog twee verdiepingen lager gemaakt worden. Én zijn er twee nieuwe halve muur hoogtes!

Een andere grote nieuwe functie: een first-person camera modus. Nu kon je eindelijk de wereld eens door de ogen van je Sims zien! Binnen deze modus heb je op verschillende manieren nog controle over het spel, en kun je zelfs bijna het hele spel in deze modus spelen. Check voor al die nieuwe controls de patchnotes!

Voor nieuwe spelers is er een vernieuwde tutorial met voice-over aan het spel toegevoegd.

En voor alle spelers was er weer een nieuwe tijdelijke challenge om te voltooien: de Positiviteitsuitdaging!
Met Millie Bobby Brown als evenementcoördinator was het doel van deze challenge om goede daden te verrichten in de wereld van je Sim. Als je het doel had behaald (en de Simwereld een betere plek had gemaakt!) kreeg je een nieuwe bonuseigenschap en vier nieuwe inspirerende motivatieposters!

Ook kregen we er een nieuwe carrière bij als stijlinfluencer! Hierbij draait het natuurlijk allemaal om kleding. Zo draait het in het begin om het observeren van stijl en modetrends, maar later bepaal jij dus die trends! De nieuwe carrière gaat ook gepaard met nieuwe items, waarvan je er een aantal vrij moet spelen.

En voor alle Sims die wel geld verdienden maar niet via een standaardbaan was er nu ook een optie om je te ‘Registreren bij het Ministerie van Arbeid’. Veel doet dit niet, maar in plaats van ‘werkloos’ kon je nu je Sim een eigen baantitel geven. Als je Sim bijvoorbeeld geld verdiende door dingen te verzamelen en te verkopen kon die je die nu benoemen tot ‘Professioneel Verzamelaar’. Of iets anders… wees creatief!

Licht, camera, Uitbreidingspakket, actie!

Slechts drie dagen na die reusachtige patch kwam op 16 november het zesde Uitbreidingspakket voor het spel uit: De Sims 4 Word Beroemd. Hierbij draaide natuurlijk alles om het beroemd worden; op talloze manieren: bijvoorbeeld als vlogger of door middel van de nieuwe actieve carrière als filmster! Maar de roem is niet altijd alleen maar mooie tijden. Wat in Del Sol Valley gebeurt blijft dankzij de paparazzi niet altijd in Del Sol Valley!

Updates

Millie Bobby Brown is niet de enige bekende Sim in ons spel dit jaar! Met het Uitbreidingspakket Word Beroemd kregen we al een Sim van Baby Ariel in ons spel, maar in december kregen we via een update ook een paar kledingstukken geïnspireerd op deze… euhm… ster. Een hoodie, t-shirt en sweatshirt!

In dezelfde patch kregen we ook een Lin-Z. Nee, ze is (nog) geen beroemdheid; Lin-Z is een smart speaker. “Lin-Z, bestel een pizza.” “Lin-Z, vertel een grap.” “Dat is zo verdrietig. Lin-Z, speel bouwmuziek 5.

Naast je Sims kan ook jij tegen een levenloos object praten met de nieuwe Alexa-skill over De Sims! Vraag Alexa om een weetje over De Sims, om Sims-muziek af te spelen of voor een triviaquiz over ons geliefde spel.

In dezelfde patch kreeg het Feestdagenpakket weer een update! Dit keer met nieuwe decoraties voor in je huis, nieuwe kleding en kapsels voor je Sims én een Yeti kostuum! Of Bigfoot…. hij bestaat dus echt…

Nog meer feestelijkheid met op 5 februari het Chinees Nieuwjaar – ook wel Lunar New Year genoemd. In tegenstelling tot ons op de zonnekalender gebaseerd Nieuwjaar vieren veel Aziatische landen en culturen hun Nieuwjaar vanaf de eerste nieuwe maan tussen 21 januari en februari. Om dit te vieren zijn er verschillende (semi)-traditionele kledingstukken, decoraties, recepten en meer toegevoegd aan het spel.

Waaronder een Kumquat boompje! Een Kumquat is een vrucht die- vrucht… de ΜØ€Đ€Ř…
ØŇZ€ ØG€Ň ZIĴŇ G€ØP€ŇD

Ŵ€ŁKØM IŇ Đ€ KŘΔŦ€Ř

Nadat de SimGuru’s op twitter één voor één ‘geïnfecteerd’ raakten met een gekke-cryptische-tweets-sturen-virus werd het zevende gamepack aangekondigd: De Sims 4 StrangerVille. Een vreemd en mysterieus woestijnstadje!

Nog meer updates

Na al een nieuwe carrière als stijlinfluencer werd het werkveld nog verder uitgebreid met Freelance carrières. Deze werkten anders dan eerdere carrières; in plaats van vaste werkdagen kon je nu zelf je werktijden bepalen. Het zit zo: ten alle tijden kun je kiezen uit een lijst met verschillende klussen voor jouw vakgebied als digitaal schrijver, programmeur of digitaal kunstenaar. Een ultra-flexibele carrièrekeuze, dus!

Bij de freelancer carrières hoorden natuurlijk ook bijpassende objecten en kledingstukken. Een ander nieuw kledingstuk was de nieuwe Moschino Freezerbunny hoodie. Deze was direct geïnspireerd op de nieuwe Moschino X De Sims Capsule Collectie – een samenwerking die we later nog weer terug zouden zien…

Ook nieuw: een witte plank! De ‘Onbevlektheid’-wandplank was er al, maar nu kan hij ook in het wit. Yeah!

Een update met iets meer kleur kwam in juni. De Sims werkte samen met “It Gets Better Project” om de Pride Maand te vieren met een aantal Pride-spulletjes waaronder kledingstukken en Pride-vlaggen voor aan de wand.

Nog meer kleur – voor je deur! In totaal zijn er met deze patch zo’n 350 kleuropties toegevoegd aan deuren en bogen uit het basisspel. Iets wat matchen bij het bouwen een stukje makkelijker maakt.

Andere dingetjes in deze patch: een loungestoel, funderingen op stelten, eigenschappen randomisen, twee nieuwe kaveleigenschappen, meer peuterluierkleuren, een optie om op je rug te drijven in het zwembad, updates aan het vissysteem en parttimebaantjes nu ook beschikbaar voor volwassenene en ouderen. Pfoeh!

Leef het Eiland Leven met Uitbreidingspakket nummer zeven!

Voor Simmers en Sims met behoefte aan wat tropische zon kwam op 21 hun redding: De Sims 4 Eiland Leven. Of je Sims nu graag wilden bakken en braden in de zon, hun steentje bij wilden dragen aan het schoon en gezond houden van de lokale natuur of de zee wilde verkennen – dat alles kon nu op de eilanden van Sulani!

Een compleet nieuwe look

Onderdelen van het spel hebben de afgelopen jaren wel eens een make-over gehad. Zo waren de wereldkaarten eerst niet gekleurd en zijn het startscherm en laadscherm al eens van look verwisseld.

Maar nu heeft het hele spel een make-over gekregen, van het startscherm tot de spelhoesjes!

Maar daarnaast kregen we ook een paar andere updates. Ten eerste een verhaalmodus in Creëer Een Sim. Hiermee kun je aan de hand van een aantal vragen een Sim’s persoonlijkheid, vaardigheden en zelfs startbudget bepalen.

Ook heb je me de nieuwe cheat ‘bb.showliveeditobjects’ toegang tot nieuwe objecten! Dit zijn decoratieve objecten die gebruikt zijn bij het maken en inrichten van de werelden in het spel. En het zijn er veel… Heel veel.

MOSCHINO x THE SIMS

In april bracht Moschino al hun kledinglijn geïnspireerd door De Sims uit in de echte wereld en we hadden uit deze Capsule Collectie al een Freezerbunny-hoodie in het spel. Maar die samenwerking ging nog verder…

Op 13 augustus kwam namelijk De Sims 4 Moschino Accessoires uit, met kleding uit verschillende Moschino collecties en spullen om een studio in te richten, passend bij de nieuwe Freelance Modefotograaf carrière!

Ook handig: die vastgelegde modekiekjes waren niet meer gelimiteerd tot de muur, en konden nu eindelijk ook op tafel gezet worden. Of op het aanrecht. Of het bureau. Of het nachtkastje. Of… Euh… gewoon, ergens.


Dat was het dan. Alweer vijf jaar De Sims 4. En we hebben natuurlijk allemaal gezien en gelezen wat er in die afgelopen tijd allemaal is gebeurd voor het spel! En dat is me toch een hoop werk geweest, pfoeh!
Van uitbreidingen tot accessoirespakketten, van updates tot console-releases. De Sims 4 stond niet stil!

En wij ook niet, dus hou Town of Plumbobs in de gaten voor al het nieuws over De Sims 4!
Of lees het natuurlijk allemaal volgend jaar in het overzichtsartikel over Jaar 6.


JAAR 1   //   JAAR 2   //   JAAR 3   //   JAAR 4   //   JAAR 5

ThePaperSim

ThePaperSim

Hey! Ik ben Patrick, oftewel ThePaperSim. Wat ik geweldig vind aan De Sims is hoe het een platform voor creativiteit is; zo schrijf ik graag verhalen of hang ik de grafische kunstenaar uit. Mede door die passie voor grafische vormgeving ben ik de trotse Grafisch Moderator op Town of Plumbobs!