5 Jaar De Sims 4! – Een terugblik op jaar 4

Hoera! De Sims 4 is 5 jaar oud geworden! Om deze mijlpaal te vieren nemen we een kijkje naar de pakketten en updates van de afgelopen vijf jaar.

Dit keer gaan we kijken naar het 4e jaar van De Sims 4. Ironisch genoeg kwam De Sims 4 dit jaar opnieuw uit! Maar daar zijn we nog niet, want we beginnen gewoon bij het begin. Geen griezelig (of griezellig) begin, helaas.

Patches, patches en patches

We begin meteen al met een aantal updates en patches. Zo was er op 12 september een patch met een aantal nieuwe items voor zowel Creëer Een Sim als de koop- en bouwmodus. Maar nog veel belangrijker:

De ballenbak is niet meer plat!

Ook kregen we dit jaar natuurlijk weer een Feestdagenpakketupdate… in oktober? Eerder dan gebruikelijk, maar precies op tijd voor Divali – ook wel bekend als Diwali of Lichtjesfeest; één van de belangrijkste feesten in het hindoeïsme. Divali wordt symbolisch bedoeld als “de overwinning van het goede over het kwade, overwinning van het licht over de duisternis, overwinning van de gelukzaligheid over de onwetendheid”.

Met de Divali-update werd het Feestdagenpakket uitgebreid met nieuwe CAS-items voor jong en oud, nieuwe lichtjes voor op de vloer en aan de muur en nieuwe traditionele rangoli vloerkunstwerken.

De volgende patch in november was een grote. Volgens sommigen blies die het dak eraf! Hehe…

Zo kregen we nieuwe dakopties voor pentagonale, hexagonale, octogonale en ronde daken! …
Oftewel: vijfhoekig, zeshoekig en achthoekig. En rond! En ook nieuwe opties voor het bewerken van je daken: als je een dak selecteert en op SHIFT + C drukt krijg je toegang tot de Geavanceerde Ronding Modus!

Grootse nieuwe functies dus. Maar ook een kleine nieuwe functie, namelijk: objecten verkleinen. We konden objecten in het spel natuurlijk al groter maken, maar pas vanaf deze update ook kleiner dan het origineel.

Met elke update en elk pakket blijft het spel steeds groter worden. Zo kom je steeds sneller aan het Sim-limiet. Dankzij deze update had je zelf daar nu zelf controle over, en kon de limiet ook hoger. Meer Sims, meer vreugd!

Niet nieuw voor iedereen, maar toch nieuw voor sommigen: fotografie. Voorheen was dat alleen beschikbaar met Aan het Werk, maar sinds deze patch is fotografie voor iedereen! Dat geldt voor de fotografie-skill, een paar camera’s en de optie om foto’s te maken met de telefoon van je Sim.

Oh, en voor mensen die graag de nieuwsbrief krijgen: een nieuwe gitaar!

Beestig plezier met Uitbreiding vier

Een van de meest geliefde uitbreidingen in de gehele serie is natuurlijk het huisdierenpakket. En in het vierde jaar op 10 november kwam als vierde Uitbreidingspakket dan eindelijk De Sims 4 Honden en Katten uit!

Met dit pakket kreeg je – natuurlijk – de optie om honden en katten te creëren, te adopteren en te verzorgen. Daarnaast kon je nu ook een dierenkliniek oprichten, en waarom niet in de nieuwe wereld Brindleton Bay?

De Sims 4 release! Op console!

In juli werd het al aangekondigd, maar op 17 november was het zover: De Sims 4 release voor Xbox One en Playstation 4! Zo konden nog meer spelers genieten van ons geliefde niet-meer-alleen-computerspelletje!

Met het basisspel was ook de release van een paar al eerder uitgebrachte pakketten voor op de console: Stedelijk Leven, Vampieren, Perfecte Patio Accessoires en Vintage Glamour Accessoires.

Ze hadden natuurlijk behoorlijk wat pakketten in te halen, dus gedurende jaar 4 kwamen er nog meer consolepakketten uit. Te beginnen met – *HAALT DIEP ADEM* – Luxe Feestaccessoires en Coole Keukenaccessoires in december, Uit Eten in januari, Romantische Tuinaccessoires in februari, Aan het Werk in maart, Peuter Accessoires en Achtertuin Accessoires in mei, Ouderschap en Kinderkamer Accessoires in juni, het nieuwe Honden en Katten in juli en het volgende Accessoirespakket in augustus.

Pfoeh, dat zijn al 15 pakketten van de ondertussen 30 – halverwege, dus! Maar, terug in tijd naar…

Het einde van het communityproject…

Begin september werd er nog gestemd op de naam en het icoon van dit speciale project: een Accessoirespakket gemaakt aan de hand van dingen waar de community op heeft gestemd. Maar dat kwam ten einde…

… met op 16 januari de release van De Sims 4 Wasgoed Accessoires! Je zou het bijna niet geloven, maar na al die stemrondes heeft de community gekozen voor een pakket over de was doen. Daarover gesproken… Zo terug!

Nog meer patches

Over terug gesproken… We gaan wéér terug in de tijd. Naar 12 december, om precies te zijn. Toen kwam er namelijk weer een nieuwe patch uit met nieuwe spulletjes! Dierenhoedjes, twee henna tattoos en een tweede update aan het Feestdagenpakket! …. met o.a. een sneeuwpop gemaakt van zand? Een zandpop…?

In de eerste patch van februari kregen we een nieuw kapsel, een jubileumshirt en 10 nieuwe huidskleuren!
En in de tweede patch van februari kregen we een peuterbed om mee te nemen. Handig voor zo meteen…

Maar eerst kregen we er in maart nog een nieuw CAS-outfit geïnspireerd op Final Fantasy XV bij!

Avonturen in de jungle met je eerste huisdier

Het zesde Gamepack – Jungle Avonturen – nam onze Sims eind februari mee op reis naar de jungle van Selvadorada, met als doel het ontdekken van de geheimzinnige tempel… en haar schatten, natuurlijk!

Voor de minder avontuurlijke Sims is er het controversiële Mijn Eerste Huisdier Accessoires. Voor een deel van het pakket had je namelijk het Uitbreidingspakket Honden en Katten nodig! Iets wat bij de community niet zo populair bleek… Maar voor wie graag een hamster als eerste huisdier wilde: dit is hét pakket!

Een patch met daken… alweer?

Als voorbereiding op de volgende uitbreiding kwam in juni weer een patch met nieuwe daken uit – nu van glas! Net als elke andere soort dakbedekking (dakpannen, metaal, etc.) kon je nu uit een paar glassoorten kiezen. Zo hoefden je Sims niet meer naar buiten om naar de lucht te kijken. Want die werd al snel een stuk interessanter.

Ook als voorbereiding waren twee nieuwe kledingcategorieën: warm weer en koud weer.
Peuters kregen er nu ook eindelijk een zwemkleding-categorie bij.

En als laatste werd het hele tuinieren op zijn kop gezet, waardoor het iets makkelijker en belonender werd.
Je raadt het al: daar zouden we bij het volgende pakket heel blij mee zijn.

Ga de storm te lijf met Uitbreiding vijf

Oké, dat rijmpje werkte minder goed. Maar op 22 juni kwam dus De Sims 4 Jaargetijden uit! Weg was de eeuwige zomer – hallo regen, wind, onweer, hagel en sneeuw! Meteen kon dat geüpdatete tuiniersysteem uitgeprobeerd worden met de nieuwe tuiniercarrière. Of wie weet had je Sim meer zin in de nieuwe feestdagen.

Nog een paar laatste patches

Eind juli kwam er een grote update voor de Galerij, met onder andere een nieuwe look en betere functionaliteit.

En als laatste nieuwe content van het jaar kregen we een gratis update in het thema van de Caraïben. Met onder andere nieuwe kapsels, kleding, make-up en meubels waaronder zelfs twee nieuwe type objecten – schuifdeuren en een plafondventilator – waren het behoorlijk wat nieuwe vrolijke spulletjes!


En dat is het tropische einde van jaar 4! Met o.a. twee uitbreidingspakketten, verschillende grote updates en natuurlijk de release van De Sims 4 op console was het een groots jaar voor het spel.
Lees volgende week het laatste artikel in deze reeks over het afgelopen jaar van De Sims 4!


JAAR 1   //   JAAR 2   //   JAAR 3   //   JAAR 4   //   JAAR 5

ThePaperSim

ThePaperSim

Hey! Ik ben Patrick, oftewel ThePaperSim. Wat ik geweldig vind aan De Sims is hoe het een platform voor creativiteit is; zo schrijf ik graag verhalen of hang ik de grafische kunstenaar uit. Mede door die passie voor grafische vormgeving ben ik de trotse Grafisch Moderator op Town of Plumbobs!