5 Jaar De Sims 4! – Een terugblik op jaar 3

Hoera! De Sims 4 is 5 jaar oud geworden! Om deze mijlpaal te vieren nemen we een kijkje naar de pakketten en updates van de afgelopen vijf jaar.

We zitten alweer op de helft! Tenminste, halverwege dit artikel zitten we technisch gezien wiskundig op de helft. Ach, laat maar zitten, we gaan vandaag maar gewoon naar het derde jaar van De Sims 4 kijken!

En, zoals ondertussen traditie is, beginnen we dit jaar met een beetje gegriezel – maar vooral veel feetselijkheid!

Día de Muertos

De eerste update van jaar número 3 bracht ons meteen al een nieuwe challenge: de Dag der Doden-uitdaging!

De Día de Muertos waarom het gaat is een Mexicaanse feest- en herdenkingsdag. In plaats van te treuren is het volgens hen juist de bedoeling om de doden te eren je er juist een kleurrijk feest van moet maken. Zo eren ze hun overleden familie en vrienden door het maken van een altaar, het bereiden van traditionele gerechten en natuurlijk het herdenken van hun levens. Ook zijn er veel grote, kleurrijke optochten door het land.

De ‘sugar skulls’ zijn ook een bekende traditie – zowel als masker of decoratie, als een zoete versnapering!

Voor deze uitdaging kwam Jasmine Holiday weer tevoorschijn. Van haar kon je een vitrinekast krijgen voor de nieuwe ‘suikerdoodskoppen’-verzameling. Deze kon je verzamelen door Día de Muertos-vierders om zo’n sugar skull te vragen. Had je ze alle 9 verzameld dan werd een speciale 10e ontgrendeld en kreeg je toegang tot de ‘de Doden eren’-interactie. Die komt vooral van pas als onze grote vriend Magere Heijn op bezoek is…

Stedelijk Leven, Feestdagen 3.0 en Vintage Glamour

Met het derde jaar kwam op 3 november ook het derde Uitbreidinspakket uit: De Sims 4 Stedelijk Leven! Massaal verhuisden vele Sims naar een van de nieuwe appartementen in San Myshuno, de nieuwe wereld. Nieuwe beroepen, festivals, eten met stokjes en karaoke – dat en meer kon allemaal in de grote stad!

Dit pakket introduceerde nieuwe eigenschappen… voor kavels! En ook het basisspel kreeg er een paar!

Natuurlijk kreeg ook het Feestdagenpakket weer een update! Dit keer met nieuwe decoratie (waaronder een notenkraker en kaarsen) en een nieuwe collectie die je kan verzamelen door Feestdagencrackers te openen.

Als je de feestdagen toch met wat meer… glamour wilde spenderen, dan was daar op 6 december de oplossing. Met De Sims 4 Vintage Glamour Accessoires konden je Sims genieten van een luxe leventje… inclusief butler!

Die butler zou zeker van pas komen mocht je huishouden wat drukker worden dankzij, bijvoorbeeld, …

…PEUTERS!

Daar waren ze dan! Op 12 januari 2017 – één jaar, vier maanden en acht dagen na lancering – kwam een van de meest monumentale updates naar het spel. Peuters! Tot die patch groeiden baby’s meteen op tot kinderen. Iets waar weinig (lees: zo goed als geen) Simmers door gecharmeerd waren. Een hele levensfase die miste?

Maar, BAM, peuters waren er. Met vieze luiers, huilbuien en een bijna chronisch aandachtstekort.

Vanzelfsprekend kregen we natuurlijk ook kapsels, kleren, meubels en andere spulletjes voor onze kleine koters.

Ook kregen we nieuwe soorten tanden voor Sims. Dat kwam goed van pas voor het volgende pakket….

Vampieren op de bowlingbaan

Het was een donkere nacht in januari. Er werd op de deur geklopt. Verbaasd liep je Sim naar de deur. Uh, hallo? Of ik tijd had om te praten over jullie lord and saviour Vladislaus Straud? Uhm…. Hey! Dat zijn scherpe tanden…

De Sims 4 Vampieren is het 4e Game Pack in het rijtje, en draaide natuurlijk om… euh…. Vampieren, dus.

Op 29 maart 2017 maakte De Sims 4 geschiedenis met de release van De Sims 4 Bowlingavond Accessoires. Dit was namelijk de eerste keer dat een spel uit de Sims serie een tiende Accessoirespakket kreeg – hoera! Weet je waar er ook tien van zijn? Bowlingpins! Dus pak die bal op, smijt hem over de baan en scoor die strike!

Minder indrukwekkend dan een strike maar niet geheel onbelangrijk: Het hoofdmenu van kreeg een update!

Jouw stem telt!

Heb je altijd al willen meebeslissen in de productie van een pakket voor De Sims? Dan is nú je kans om in je tijdmachine te stappen en terug te gaan naar april 2017! Wacht… Je hebt geen tijdmachine? Oef, da’s jammer.

In april ging dit ambitieuze project dus van start. Het team gaf ons een kijkje in de productie van een Accessoirespakket, en wij als fans mochten door een serie van rondes stemmen over wat we van het pakket wilden. Zo konden we in april kiezen voor het thema en de grafische stijl en im mei mochten we stemmen op welke items we precies wilden. In juni mochten we de nieuwe gameplay bepalen. Het resultaat? De was doen!

Ondertussen weten we natuurlijk al lang welk pakket dit is geworden en hebben velen het al in hun spel. Máár… We mochten pas in jaar 4 stemmen voor de naam. Dus we doen in dit artikel maar net alsof we die niet weten!

De 3 P’s: Plantsims, Pakketten en Playstation

We gaan weer terug in de tijd. In april was er namelijk (naast dat grote project) ook nog een Plantsim-challenge! Je moest magische bonen verzamelen, ze in een boomstronk plaatsen, die water geven, door het portaal gaan, verboden fruit vinden, dat opeten en dan kon je voor vijf dagen lang een Plantsim zijn. Pfoeh! Wat een gedoe.

Helaas is de challenge – net als al die andere uitdagingen – weer uit het spel gehaald. Net als de auto-save! Blijkbaar deed hij het niet goed genoeg. Een minuut stilte voor die niet functionerende functie, A.U.B..

Na mei was met De Sims 4 Ouderschap het opvoeden van Sim-kinderen een stuk interessanter. En lastiger! Dankzij dit Game Pack was de opvoeding van peuters, kinderen en tieners belangrijker dan ooit. Als je je Sim-kids niet goed in de gaten hield konden ze er later nare eigenschappen op na houden… Letterlijk!

Als de opvoedstress wat te veel werd voor je Sims konden ze vanaf juni stoom afblazen in een geüpgradede sportschool met De Sims 4 Fitness Accessoires. Voor de echte durfal was daar naast alle normale apparaten ook nog eens een klimmuur. Met vuuruitdaging. Misschien niet heel erg goed tegen de stress…

Dan zat er niks anders op dan je peuter naar de speeltuin sturen. Met De Sims 4 Peuter Accessoires was dat tenminste de gezelligste plek voor een peuterpartijtje. Van de glijbaan, op het klimtoestel, in de ballenbak…
Die beruchte ballenbak, ja. Inmiddels heeft hij natuurlijk een update gehad, maar never forget.

En dat was het laatste pakket! Dan zou je denken dat we alles wel hadden gehad, maar nee!

Op 27 juli was er namelijk een belangrijke aankondiging: De Sims 4 kwam naar de Playstation 4!
Én de Xbox One. Maar dat begint niet met een P, en “De 3 P’s en een X” klinkt gewoon niet cool.


Met jaar 3 achter de rug zijn we al over de helft! We hadden weer 1 uitbreiding dit jaar, 2 Game Packs en vier Accessoirespakketten – waaronder nummer 10! Ook waren er een paar uitdagingen, maar het belangrijkste was toch wel de terugkeer van peuters naar het spel. Volgende week zien we bij jaar 4 o.a. de release van De Sims 4 op consoles en het resultaat van het community-pakket! Tot dan!


JAAR 1   //   JAAR 2   //   JAAR 3   //   JAAR 4   //   JAAR 5

ThePaperSim

ThePaperSim

Hey! Ik ben Patrick, oftewel ThePaperSim. Wat ik geweldig vind aan De Sims is hoe het een platform voor creativiteit is; zo schrijf ik graag verhalen of hang ik de grafische kunstenaar uit. Mede door die passie voor grafische vormgeving ben ik de trotse Grafisch Moderator op Town of Plumbobs!