5 Jaar De Sims 4! – Een terugblik op jaar 1

Hoera! De Sims 4 is 5 jaar oud geworden! Om deze mijlpaal te vieren nemen we een kijkje naar de pakketten en updates van de afgelopen vijf jaar.

Vandaag beginnen we natuurlijk met het eerste jaar. Op 4 september 2014 werd De Sims 4 uitgebracht in Europa. Elke Simmer rende natuurlijk meteen zo snel mogelijk naar de winkel! Nou ja, een heleboel dan.

Als je nu het basisspel uit 2014 zou openen, zou je het misschien bijna niet meer herkennen. Zo hebben het startscherm, het laadscherm en zelfs de speldoosjes al één of meerdere nieuwe looks gehad. Ook zul je een aantal functies uit het spel missen: kelders, zwembaden, de stamboom en peuters zijn bijvoorbeeld allemaal met latere updates toegevoegd. Gelukkig maar, want zouden we nu nog zonder al die opties kunnen?

De eerste updates

In oktober, nog geen volle maand na de release, kwam de eerste patch met nieuwe gameplay uit. Eindelijk hoefde het verhaal van je Sim niet meer te eindigen met de dood; ze konden nu namelijk verder door het leven als geest! Een beter kostuum voor Halloween dan dat is er niet. Behalve als je Sim een Star Wars fan is, want met deze update kregen we er namelijk ook nog een paar Star Wars kostuums bij.

Een maand later konden je Sims eindelijk wat verkoeling zoeken met een frisse duik in het zwembad. En als je nog niet de kans had genomen tot het spelen van een geest, was dat nu een stukje makkelijker… He he he…

Zwembadtrapje of niet, in december kregen je overgebleven Sims er twee nieuwe carrières bij. Sims konden nu een duik nemen in het bedrijfsleven of zich in het zweet werken als atleet. Even geen zin in werk? Dat kon ook! Want nu kon je met zwangerschapsverlof of vakantiedagen opnemen. Dat laatste zou al snel van pas komen…

Ook was daar het eerste soort-van-pakket, helemaal gratis! Het De Sims 4 Feestdagenpakket is een kleine collectie met – je raadt het nooit – spulletjes voor de feestdagen! In het begin was dit vooral gericht op kerst, maar elk jaar zijn er nieuwe items aan toegevoegd. Da’s nog eens een leuk decembercadeau!

Het eerste échte pakket

Pakketten waren niks nieuws in De Sims serie. Ondertussen heeft De Sims 4 de meeste pakketten tot nu toe – and counting! Maar dat moest natuurlijk wel ergens beginnen. Op 13 januari kwam het allereerste pakket voor De Sims 4 uit: In de Natuur. Een Game Pack, iets wat we nog niet eerder hadden gezien. Spannend dus!

Met dit pakket konden je Sims eindelijk eens op vakantie (ik zei toch dat die vakantiedagen van pas kwamen!). De nieuwe wereld, Granite Falls, is de perfecte bestemming voor alle outdoor-fanaten. Van kamperen tot je Sim als beer verkleden tot verdwalen in het bos – er is genoeg te beleven in de natuur. Badum tssss.

Meer updates

Na het eerste pakket kwamen er nog een paar patches uit, met in februari de terugkeer van de geliefde familiestamboom en een Mac-versie van het spel. De maand daarop gingen we de diepte in met kelders en konden onze Sims op zoek naar paaseieren voor hun allereerste challenge! En in april was daar…

Het eerste Uitbreidingspakket

Met een Europese releasedag van 2 april konden we onze Sims dankzij De Sims 4 Aan het Werk eindelijk achtervolgen naar hun werk. Met drie actieve carrières, de optie om je eigen winkel te openen én aliens was de dagelijkse sleur van je Sims in één klap doorbroken. Tenminste, tot hun actieve baan de nieuwe sleur zou werd.

Nog meer updates

De eerste update na de uitbreiding bracht ons meer Star Wars kostuums (*lightsaber geluid*) maar nog belangrijker: het eerste nieuwe laadscherm! Natuurlijk is hij ondertussen weer veranderd. En daarna nog eens.

Een van de grootste updates van het eerste jaar was toch wel de nieuwe gratis wereld, Newcrest. Deze wereld had drie buurten en in totaal 15 lege kavels. Genoeg ruimte om je bouwdromen waar te maken… of om huizen van de Galerij neer te ploppen. Misschien had je Sim nu eindelijk een plekje gevonden om tot rust te komen… Tot de deurbel gaat. Oh, de buren zijn er met hun ‘welkom-in-de-buurt’-fruitcake. Dat had niet gehoeven…

Gelukkig had de update in juli een oplossing voor vervelende bezoekjes: gesloten deuren! En als dat nog niet genoeg was kon je altijd nog een van de nieuwe halve muren voor je huis zetten. Begone, fruitcake!

Als de buren dan toch binnengekomen waren en van hun vuile fruit-vaat jouw probleem hadden gemaakt kwam de volgende update van pas. Want vanaf augustus hoefde geen Sim meer met de handen in het sop dankzij de nieuwe vaatwasser! Een goede aanwinst voor als je die maand toch de keuken wilde renoveren. Hint, hint!

Meer pakketten

Aan het Werk was de enige uitbreiding in het eerste jaar van De Sims 4, maar In de Natuur niet het enige Game Pack. Maar we kregen ook de eerste pakketten van een derde soort: Accessoirespakketten.

Op 19 mei kwam de eerste uit; De Sims 4 Luxe Feestaccessoires, een pakket vol glitter en glamoureuze kleding en een chocoladefontein? Want wie wil dat nou niet…

Het volgende pakket, De Sims 4 Perfecte Patio Accessoires, kwam uit op 16 juni. Dit pakket stond in het teken van tuinmeubelen, barbecuen en bubbelbaden! Hmmm, bubbels… daar word je toch helemaal zen van….

Voor de ultieme zen moet je echter bij het tweede Game Pack zijn: De Sims 4 Wellnessdag. Van een ontspannende yogales naar een welverdiende massage tot lekker stomen in de sauna. Eindelijk konden je Sims tot rust komen van alle stress die jij ze dagelijks bezorgde. Misschien kwam je zelf zo ook nog eens tot rust!

Het laatste pakket in jaar 1 was De Sims 4 Coole Keukenaccessoires. Met coole fashion, een moderne keukenset en een ijsmaker. De ijsbakjes kun je vervolgens (je raadt het al) in de vaatwasser stoppen.


En dat was jaar 1! Met één Uitbreidingspakket, twee Game Packs, drie Accessoirespakketten en talloze updates was het een druk eerste jaar voor De Sims 4. Maar daar kwamen nog een paar drukke jaren achteraan! Lees de komende weken meer over de afgelopen jaren van De Sims 4!


JAAR 1   //   JAAR 2   //   JAAR 3   //   JAAR 4   //   JAAR 5

ThePaperSim

ThePaperSim

Hey! Ik ben Patrick, oftewel ThePaperSim. Wat ik geweldig vind aan De Sims is hoe het een platform voor creativiteit is; zo schrijf ik graag verhalen of hang ik de grafische kunstenaar uit. Mede door die passie voor grafische vormgeving ben ik de trotse Grafisch Moderator op Town of Plumbobs!